Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

23 maj 2008

LINNEA: Dels väldigt jobbigt, dels väldigt roligt

Linnea Uppsäll i Bolivia, inlägg 3
Att intervjua folk om abort är ett rätt sorgligt arbete, däremot rekommenderas varmt att dansa i glittriga kläder på gatorna!

Jag har ägnat mycket tid åt att skriva om abort på sistone. Det är jobbigare än jag trodde det skulle vara, jag har fått veta vissa otrevliga saker. Som att polisen i El Alto brukar hitta aborterade foster och döda spädbarn ibland soporna. Abort är nästan helt förbjudet här. Den allmänna åsikten är att abort är mord, skolorna lär ut det och en gravid tjej blir oftast avstängd från undervisningen. Samtidigt är spridningen av preventivmedel dålig och många kvinnor blir oplanerat gravida.

På landsbygden har kvinnorna dubbelt så många barn som de egentligen skulle vilja. Barnbidrag finns inte så för en fattig familj kan ytterligare ett barn påverka ekonomin rätt mycket. Och Bolivia har den högsta mödradödligheten i Sydamerika. Självklart väljer många kvinnor att genomgå en illegal abort, trots att det är straffbart och ofta får hälsofarliga komplikationer.

Abrupt över till roligare saker: Gran Poder, en karneval som hålls årligen i La Paz. I år dansade över 50 000 personer. Vår grupp dansade populäraste dansen, morenada, en långsam och elegant dans. Kvinnorna skulle föreställa cholitas antiguas, 1800-talsversionen av de aymarakvinnor man idag ser klädda i flera lager kjolar och plommonstop. Dock hade någon valt ett dyrt 80-talsinspirerat färgglatt tyg till den krusidulliga blusen och kjolen, därför såg vi snarare ut som clowner tycker jag. Bilden här bredvid är den enda jag har hittills, den var publicerad i största dagstidningen dagen efter.

Min stackars pojkvän hade det rätt jobbigt i sin 30-kilosdräkt. Men det var kul att dansa i alla fall! Gatorna var smockfulla av åskådare trots att vi började tidigt en lördagsmorgon. Många applåderade åt oss, antagligen tyckte de det var särskilt roligt att vi blekansikten dansade. När vi dansat i nästan fyra timmar var vi klara och det blev fest med en massa öl och mer dans. Sen hade vi väldigt ont i fötterna.

Ha det bra!

Linnea Uppsäll
infobolivia@svalorna.se

Inga kommentarer: