Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

6 oktober 2008

LISA: Med huvudet bland molnen

Lisa Ljunggren i Peru, inlägg 2

Det är svårt att begripa att det redan har gått över en månad under den andinska solen. Gator, människor och företeelser börjar kännas bekanta och det har sjunkit in att det här är mitt hem nu, i alla fall för ett knappt år framöver.

Det har hänt mycket sedan sist. Min första utflykt utanför Arequipa gick till byn Pedregal, där jag intervjuade två utflyttade Arequipeños om deras nya verksamhet – att torka potatis. Pedregal är ett av vår samarbetsorganisation ASDE:s främsta arbetsområden, och samhället har växt fram på blotta 25 år. Precis som så många andra samhällen som utvidgas för snabbt brottas även Pedregal med många svårigheter där alkoholism och familjevåld är två stora problem. Att möta de två potatisföretagarna var dock fantastiskt och de hade stora visioner om framtiden – fantastiska inspiratörer!

Utöver det har bland annat ett besök på Coritos ungdomsparlament hunnits med. En helhelg bestående av ungdomar mellan 7 och 17 år från hela Arequipa-regionen, agiterandes skarpare än de mest vässade politiker kring ämnen som familjevåld, missbruk och kriminalitet. Jag och min kollega satt med stora ögon och bara gapade när dessa retoriska underbarn flög fram över scenen, vissa med hjälp av kreativa inslag som teater och sång. Frasen ”det är vi som är Perus framtid” nyttjades fler än en gång och efter slutpläderingen, när ordet var fritt, flög en ung kille upp på scenen, vilt gestikulerandes och ropar:

– Vadå Perus framtid? Vi är både dagens, morgondagens och framtidens ledare!

Något annat som utan tvekan hör till Perus nutid (och förhoppningsvis även framtid) är den fantastiska natur som omger den här staden. För någon som fascineras av varje liten soluppgång blir det näst intill en överdos av själsligt godis att färdas genom skönheten. I helgen åkte vi på en spontanutflykt norrut och omgavs utöver det majestätiska landskapet 4000 meter över havet, också av lamor, alpackas och vicuñas.


En perfekt helg som fyllt energiförrådet till brädden inför en ny vecka: - Nu kör vi!

Lisa Ljunggren
infoperu@svalorna.se

Inga kommentarer: