Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

29 oktober 2008

LINNEA: Jag mötte Evo...

Linnea Uppsäll i Bolivia, inlägg 12
Svalorna LA:s samarbetsorganisation NAT’s har fått medalj för sin verksamhet vilken delades ut under pompa och ståt i förrgår. NAT’s, och tack vare dem även Solveig och jag, fick träffa Bolivias president Evo Morales.

Grå måndagseftermiddag på kontoret. Jag funderade på om jag verkligen skulle gå med på att jobba övertid på en kommunal ceremoni där NAT’s skulle få ett pris. Ingen på kontoret var särskilt sugen på att gå men Solveig och jag åkte i alla fall dit. Vi blev något förvånade när vi möttes av en militärparad utanför teatern där ceremonin skulle hållas och märkte att folk runtomkring oss var finklädda och tilltalades ”ambassadörskan” och ”senatorn”. Vad gör de här?
Inne i lokalen hittade vi raden med förväntansfulla natsare, barn och unga som jobbar och/eller bor på gatan. Enligt programmet skulle president Juan Evo Morales Ayma komma och hålla tal men vi tänkte att han nog inte skulle komma själv utan skicka en representant. En massa TV-kameror och några livvakter fick oss ändå att tvivla. När sen orkestern började spela och folk ställde sig upp fick vi nästan en chock: presidenten kom in i salen, tätt följd av vicepresidenten och La Paz borgmästare.
Vi bevittnade högtidliga tal, nationalsång och medaljutdelande. När Nat’s-representanten Alvarito kom upp på scenen ville applåderna nästan inte ta slut och hans mamma, som kommit dit direkt från sitt marknadsstånd, fick tårar i ögonen. I slutet av ceremonin sjöng hela publiken för Evo eftersom det varit hans födelsedag nyligen, det lät sisådär, sen blev vi inbjudna att dricka drinkar i ett mindre rum.

Där inne fick vi träffa presidenten på nära håll, ta foton med honom och prata lite smått. Han frågade var vi kom ifrån och så, vi gratulerade igen på födelsedagen. Efter mötet var Solveig och jag helt skakiga och drinkarna satt väl på plats, trots att vi bara hade fått lite chips till kvällsmat. Alvarito var jätteduktig och gick omkring och minglade med kändisarna. Det märktes att Nat’s verkligen har inflytande i Bolivia, de var tjenis med flera högt uppsatta politiker och nästa punkt på agendan är att ordna ett (längre..) personligt möte med Evo Morales. Detta är till stor del tack vare Svalorna LA som är det främsta ekonomiska stöd organisationen har.
Linnea Uppsäll
infobolivia@svalorna.se

4 kommentarer:

Maja sa...

häftigt, NATs ska vara stolta! och ni kan vara stolta över dem :)

kontraster... vardagsmat men ända sa märkligt.

Rebecka Hinn sa...

Hahaha, läckert (och faktiskt rätt stort). Evo ser rätt nöjd ut med er två vid sin sida ;)

Ha det gott!
Rebecka

Martina Hibell sa...

Härligt! Är stolt över er och helt ärligt även något avis. Hälsa Nat's från mig.

Kramar
Martina

Roxana Ortiz sa...

Mäktigt! bra jobbat