Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

7 oktober 2008

ROXANA: Deo, överge mig inte under TV!

Roxana Ortiz i Nicaragua, inlägg 9

Under september månad var jag i Sverige och informerade om Svalornas arbete och om konsekvenserna av abortförbudet i Nicaragua. Jag informerade politiker, näringslivet, en folkhögskola och ett universitet. Jag avslutade på hemmaplan med Bokmässan i Göteborg tillsammans med Rebecka Hinn, som arbetade för Svalorna i Peru. Men där emellan hann jag, otippat nog, vara med i TV8:s program ”Världen i fokus”.

Denna dag, torsdagen den 25 september, var något unikt. Dagen började med ett frukostseminarium med bland annat politiker från vänsterpartiet och socialdemokraterna. Rebecka Hinn och jag samkörde våra presentationer och vi fick mycket bra respons. Vi informerade om mödradödligheten, om konsekvenserna av abortförbudet och hur detta främst drabbar fattiga kvinnor. Kort och konscist. Sedan sprang jag iväg för att äta lunch och precis när min goda och efterlängtade falafeltallrik var uppäten fick jag telefonsamtalet som fick min mage att fungera som en tvättmaskin.

- Roxana, du ska vara med i direktsänt tv-program, Världen i Fokus. Det kommer du att klara superbra!, hör jag Rebecka säga i andra ändan av luren.

Hjärtklappning, blodtrycket ökar och konstigt nog blir jag blek. Olika scenario passerar min hjärna: tänk om jag spyr eller får skrattanfall!

Plötsligt är klockan 20.40. Taxin står utanför Solidaritetshuset och ska köra mig, Rebecka, och två vänner till TV8. I taxin sitter vi och pratar om alla möjliga saker som kan hända under direktsändingen. Skämten florer. Men alla säger: "du kommer att klara det galant, det är inget att oroa sig för".

Tv-producenten möter oss och skickar mig direkt in till makeuprummet. Den amerikanska makeup-artisten ber mig att ta av mig jackan så att hon kan sminka mig bättre. Jag skakar på huvudet nedböjt.

- Jag stinker nyhackad lök, jag har stressat hela dagen och min deodorant övergav mig för länge sedan. Känner mig helt slutkörd och jag har inte hunnit tvätta håret.

- Honey calm down, it is television not smellyvision, säger hon med sin lugnande röst.


Konstigt nog så lugnar jag ner mig. Tic toc, klockan far iväg och plöstligt ber programledaren mig att komma upp på scen och så hör jag:

- En minut kvar!


Kameror riktas, hettan från lamporna värmer ansiktet. Känner adrenalinet öka och tänker: ”då kör jag!”.

- Och med oss i studion har vi Roxana Ortiz, journalist som bor i Nicaragua.

Och varför ska jag fortsätta att berätta hur det gick när ni kan se det själva via denna länk!

http://viastream.player.mtgnewmedia.se/inner.php?TvSkin=tv8_se&PKCatID=122

Foto: Rebecka Hinn och Rodolfo Zúñiga

7 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket bra gjort!
Det går att redovisa på ett fantastiskt sätt, med allt du hann i de tre korta veckorna du var i Sverige.
Marina

Chiliano sa...

Fantastisk presentation pa Bokmassan och en valdigt bra intervju i TV. Du tog kommandot over intervjun och framforde dina punkter pa ett valdigt bra och elegant satt. Du ar bast!

(spansk oversattning)
Hola po Loquilla! Te pasaste, eres la estrella de la familia, la mejor, la mas linda, la mas inteligente, y la que mas se parece a la abuelita! (que no se te olvide de repartir los ingresos entre la choca familia Alvarado) Besos y abrazos!

Anonym sa...

Fantastiskt Roxana! Det är SÅ viktigt att sprida information om ämnet och du gjorde ett fantastiskt jobb!

Roxana Ortiz sa...

Det var mycket roligt att göra tv-inslaget och också hela informationsturnen.

Jag har precis fått reda på att Högsta domstolen har nu tagit emot alla "recursos por inconsticionalidad och amicus curiae (amigos de la corte. Detta betyder att dessa juridiska resurser, som syftar till att visa hur abortförbudet strider mot ett antal paragrafer i grundlagen, ska studeras av en kommission, men det är en lång juridisk väg att vandra innan aborten legaliserar.

Ska skriva om det just nu!

ha det gott gott folk!

Rebecka Hinn sa...

..och jag bara ler. What a woman!

Kram från ett höstlikt Skåne

Anonym sa...

Wifey, wifey, återigen fick du mig att skratta högt när du beskriver hetsen innan tv-sändningen:-) Du gör en strålande insats för alla de kvinnor som inte kan ta allt för givet som vi bortskämda i-landspinuppor, ha, ha!! Fortsätt kämpa darling!!!! //Alex

Anonym sa...

Hej Roxana!

ska lasa dina inlagg en annan dag! vi far horas. Jag trivs bra i Cusco och ska till Arequipa nasta sondag.Hur gar det for dig? las mig pa www.longlivehumania.blogspot.com

Kram!
El presidente.