Simon Strannard i Peru, inlägg 1
Under den månad jag befunnit mig i Arequipa har jag hunnit besöka flera olika aktiviteter som bedrivs av Svalorna LA:s samarbetsorganisationer (SO). I denna blogg berättar jag kort om två av dem.
Redan första veckan åkte jag och en arbetskamrat ut till Pedregal, en av de många ökensamhällen som omger staden Arequipa. Där bedriver organisationen ASDE aktiviteter som riktar sig till småbrukarna i trakten. Aktiviteterna har likt Svalorna LA:s program i Peru det dubbla syftet att stärka målgruppens politiska deltagande samt öka deras inkomstmöjligheter. Detta görs exempelvis genom att stödja skapandet av lokala forum för dialog och deltagande i kombination med åtgärder för att skapa lokala produktionskedjor och öka småbrukarnas marknadstillträde. Även en annan av Svalorna LA:s samarbetsorganisationer är verksamma i området – SADA, som bl a har ett projekt som går ut på att öka småbrukarnas tillgång till information om exempelvis marknadspriser och odlingstekniker.
Den aktivitet vi besökte var en workshop i grundläggande internetanvändning och ett exempel på den typ av samarbete och synergieffekter som det är tänkt att Svalorna LA:s program för landsbygdsutveckling ska kunna bidra till. Ansvariga för workshopen var SADA men de utbildare som höll i kursen var ungdomar från ett nätverk som får stöd av ASDE. En av de uppgifter vi arbetar med på kontoret är just att tillsammans med SO:s försöka få till ett fungerande system för att öka denna typ av gemensamma aktiviteter.
Den andra aktiviteten jag besökte var en workshop för lokala politiker som anordnades av organisationen CIED. Workshopen var en del i ett större program som delvis går in i Svalornas program och som syftar till att skapa forum för dialog mellan den lokala förvaltningen och det civila samhället. Ett femtiotal lokala politiker deltog i workshopen där de bl a i grupp diskuterade de viktigaste utmaningarna i sina kommuner och hur man kan komma tillrätta med dem. De fortsatte vidare med att utifrån FN:s Milleniemål diskutera vad som lokalt behöver göras för att man ska ha en chans att uppnå dem.
Denna typ av aktiviteter som riktar sig till politiker kompletteras med aktiviteter riktade mot civila samhället och tanken är att dessa två parter ska kunna mötas och tillsammans nå fram till lösningar. Exempelvis genom att arbeta med deltagande budgetar som är ett spännande instrument som jag hoppas kunna skriva om här på bloggen vid ett senare tillfälle.
Simon Strannard
simon.svalorna@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar