Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

2 mars 2016

Tunga moln vilar över Arequipa efter måndagens skyfall

Jag vaknar och tror att det fortfarande är mitt i natten, ljuset har ännu inte letat sig in i mitt rum, klockan visar 7 och jag hör hur det smattrar på taken. Regnet har börjat falla över Arequipa, och allt blev lite tystare.

Först kändes det som en lättnad, det har varit torka i regionen under 2 månader så regnet behövdes verkligen. Men efter 16 timmar av konstant regn så hade det börjat droppa rejält inomhus, gatorna hade förvandlats till små floder och elektriciteten var i många delar av Arequipa borta.
Normalt så varar regnperioden mellan januari och mars, men inte i år, väderfenomenet el Niño har ändrat om strömmarna vilket har inneburit en svår torka i södra delar av Peru. Det regnar där det inte brukar regna och i de regioner som det vanligtvis ska regna är det torka.  Tidigare praktikanter har rapporterat om el Niño som ni kan läsa om här och här.


 Tunga moln vilar över Arequipa. Foto: Julia Svanström.

För de jordbrukande invånarna i Castilla Media har tiden varit extra svår, regnet var efterlängtat för de torra odlingarna. Dock ställde skyfallet till det en hel del, i form av översvämningar vilket skadade många av odlingarna. Likaså raserade många delar av vägarna i Castilla Media vilket försvårar för PDR:s arbete, möten har fått ställas in då det är farligt att ta sig mellan byarna. Flera distrikt har blivit avskurna från kommunikation.  Jose Luis Chavez Márquez, provinsiell borgmästare i Castilla, rapporterade till tidningen La Republica att vägarna till distrikten Ayo, Huancarqui, Andahua, Uñon, Tipán, Orcopampa, Pampacolca har blockeras av jordskred. 3 av dessa berörs av PDR II verksamhet. Flera fordon blev strandsatta då lera och stenar blockerade vägen.

I Arequipa  kan starten på det nya läsåret komma att skjutas upp på flera skolor då skolbyggnader blivit vattenskadade. Under de senaste dagarna har regnet lugnat sig men tjocka moln vilar över staden.


Människor skyddar sig från regnet. Foto: Julia Svanström.

Vi hade planerat för vårat första besök i Castilla Media denna vecka, vi väntade med spänning på att äntligen få komma ut till regionen och möta alla människor som PDR II berör, men regnet tvingar oss att vänta. Istället är vi kvar på kontoret i Arequipa. Efter en intensiv första vecka fick regnet oss att stanna upp och reflektera över alla nya kunskaper och möten vi varit med om. Det har gett oss mer tid att sätta oss in i programmet som arbetar på flera genomgripande plan för att mer än 2153  kvinnor och ungdomar som lever i fattigdom i Castilla Media kan förbättra sin livskvalité och aktivt deltar i processer för en hållbar utveckling samt utöva sina ekonomiska, sociala och politiska rättigheter. Under förra året gjorde programmet framgångar i flera av de olika delmålen. Men det är också många utmaningar som programmet står inför, främst rörande finansiering och samordning, och som våran landsrepresentant Edith sa; vi slutar aldrig att lära oss.

Det återstår att se hur vädret utvecklar sig under följande vecka och vad skyfallet haft för konsekvenser för regionen. Än är det för tidigt för att veta den exakta innebörden, till exempel om det hjälpt till att återställa vattenunderskottet eller inte. Denna vecka har tydligt visat på att i ett landsbygdsutvecklingsprogram måste en hela tiden vara beredd på att allting kan hända och insatserna måste alltid kunna anpassas efter oförutsedda situationer. Nästa vecka gör vi ett nytt försök att resa till Catilla Media.

Julia Svantröm, programpraktikant, Peru


Källor:
La Republica Peru (hämtat:25-02-2016)
La Republica Peru (hämtat:25-02-2016)
La Republica Peru (hämtat:25-02-2016)

Inga kommentarer: