Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

17 mars 2016

"Vårt mål är en lokal utveckling där ALLA deltar" - PDRs arbete för en hållbar utveckling.

Under vår tid i fält imponerades jag över den genomtänkta strategi som PDR (Programa de Desarrollo Rural) utformat för att uppnå de olika delmålen. Ett delmål är att stärka kvinnors och ungdomars ekonomiska situation i Castilla Media, för att främja en hållbar utveckling. Detta gör sig synligt genom de olika organisationerna som finns i regionen; organisationer för marsvinsuppfödare, avokadoodlare, fruktodlare m.m.

Vikten av organisering är oerhört viktig för att kunna skapa en stabilare ekonomi och öppna upp forum där kvinnor och ungdomar kan göra sina röster hörda. Genom att ge kvinnorna verktyg för att öka sin produktion så ökas även deras självförtroende då de blir mer ekonomiskt självständiga.

PDR gör även rent tekniska insatser då de åker ut och besöker målgruppen på sina odlingar och ger tips och trix för att de ska kunna öka sin produktion och bekämpa skadedjur på ett miljövänligt sätt. De annordnar även workshops som vi en dag fick vara med på, att skapa bioil, ett organiskt gödsel medel. Bioil görs på saker som de flesta redan har hemma – bajs från något djur, aska, vatten och alfalfa groddar. Med detta slipper jordbrukarna köpa dyra gödselmedel och det är också vänligt mot miljön. En viktig del för att stärka deras ekonomiska ställning, men också en möjlighet för dom att komma samman och stärka varandra.


Färdig tillverkad Bioil. Foto: Veronica Haegeland


Tillverkning av Bioil. Foto: Veronica Haegeland

För att nå ut till målgruppen så anordnar PDR möten i de olika distrikten där de informerar om programmet och förhoppningsvis skapar nya producent-föreningar. Lördagskvällen spenderades i byn Piscopampa med ett möte i deras kyrklokal. Klockan var 7 på kvällen när besökarna anlände, trötta efter en dag på jordbruket. Under mötets gång hade dock energin kommit tillbaka då gruppens intresse och engagemang växt till liv, vilket syntes i deras livliga diskussioner.

Mötet började med att Roberto Velande Garcia, ansvarig för komponenten; ekonomisk-produktion, visar en film i hur bioil tillverkas och hur vi på miljövänliga sätt kan öka produktiviteten. Sedan var det dags för komponent tre, den politiska-sociala.  Mario del Carpio Vizcardo började med att slänga ut frågan - Vad är politik?, varpå någon svarar, -Vi är alla politiker!

Mario förklarar sen varför PDR inriktar sig för att stärka kvinnor och ungdomar. Han målar upp ett diagram där han visar på att män redan har ett stort inflytande i samhället, de blir borgmästare och utgör majoriteten i de flesta myndigheterna i regionen, därför fokuserar PDR på att öka kvinnornas och ungdomarnas inflytande. Han säger, "Vårt mål är en lokal utveckling där ALLA deltar. Om alla deltar blir också utvecklingen mer hållbar då vi tar till vara på allas kapaciteter och kunskaper".
Han fortsätter med att förklara vikten av att civilsamhället organiserar sig. Jordbrukare måste vara organiserade för att klara alla oförutsedda motgångar och för att kunna påverka sin egen utveckling. "Civilsamhället måste alltid vara organiserat annars kommer vi inte kunna uppnå någonting och vi blir ännu mer utsatta".


Möte i byn Piscopampa. Foto: Veronica Haegeland

Han avslutar med att uppmuntra besökarna att delta i PDRs skola for ökat inflytande och ledarskap som kommer att hållas under nästa vecka. Skolan är till för att ge människorna redskap för demokratiska processer och ledarskapstekniker. Efter mötet begav sig deltagarna hem i natten, förhoppningsvis med nya kunskaper och inspiration.

Julia Svanström, programpraktikant, Peru3 kommentarer:

Elsie-marie Svanström sa...

Inspirerande!

Elsie-marie Svanström sa...

Inspirerande!

Ida Susan sa...

Åh, vad intressant med Bioil! Fantastiskt, ni bidrar verkligen med verktygen för dem att stärka sina situationer och positioner!