Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

16 oktober 2007

DANIELA: Bland fina grisar, goda marsvin och stora hattar

DANIELA MICHAEL I PERU, inlägg 2
Att stödja producerande familjers egna företagsinitiativ är en annan viktig insats som samarbetsorganisationen ASDE gör, förutom kvinnogruppens radioprogram som jag skrev om i mitt förra blogginlägg. Under föregående månad innebar detta framför allt kapacitetsbyggande workshops och ett erfarenhetsutbyte mellan olika mikroföretagare och blivande mikroföretagare.


Vad gäller erfarenhetsutbytet så ägde detta rum sista lördagen i september och var utformad som en exkursion där olika producenter (mest djuruppfödare) besöktes för att bland annat ta del av deras lyckade tekniker. Det var kul att se att så många deltagare inte bara närvarade utan också deltog, med anteckningsblock och pennor i högsta hugg och massvis med intresserade frågor.

En av grisuppfödarna som vi besökte hade en extra fin grissort. Den var så fin att vi alla var tvungna att doppa våra skor i ett ituskuret traktordäck, fyllt med vatten, för att rengöra oss innan vi tilläts besöka hans grisar. Dessa må ha varit av en fin sort, men de luktade icke desto mindre som vanliga grisar! Marsvin är också vanligt att man föder upp här, men då inte för att ha som husdjur inte - utan för att äta. De är en aning större än de vi brukar leka och gosa med i Sverige och den svarta sorten betraktas vara något mer exklusiv då hjärtat från denna även kan användas för att tillverka traditionell medicin. Marsvinen älskar att käka alfa-alfa, vilket också verkar vara det enda som odlas i Majes, och här är den mycket mer storväxt än den vi hemma i Sverige kan köpa på ICA och lägga på knäckemackan. Alfa-alfan förbrukas allra mest av alla kossor vars mjölk i sin tur nästan uteslutande går till mjölkjätten Gloria.


Alfa-alfaodlingarna breder ut sig som gröna oaser i detta annars brun-beiga landskap och bevattningen sprutar för fulla muggar. Vattnet måste hämtas utifrån och vattentankbilar är ett vanligt inslag i landskapsbilden. Bristen på vatten är en av de större utmaningarna för regionen, som har satsat så mycket på bevattning att det officiella namnet som oftast används här mycket passande är Irrigación Majes (där ”irrigación” syftar på bevattning). Frånvaron av annan odling har förklarats dels bero på vattenbristen dels på det faktum att mjölkproduktionen helt enkelt är det som ger mest inkomst för bönderna.

Slutligen så är vattenbristen också påtaglig på ett personligt/kroppsligt plan och vätskersättning ingår mer eller mindre i mitt dagliga näringsintag. Som exempel på den enormt starka solen kan jag även berätta att jag blivit skrattad åt av lokal Apoteks-personal efter att ha avslöjat att jag använde solskyddsfaktor 25 - det är ju det dubbla som gäller här eller sombreros! Dessa superstora hattar känns lika peruanskt som Volvo är svenskt.

Daniela Michael

Inga kommentarer: