Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

14 april 2016

Dimma, kyla och varma möten på landsbygden i Peru

Dimman ligger så tjock att jag knappt kan se handen framför mig, det är kyligt och lite tungt att andas. Cladio Quispe har kört PDRs fältbil sakta upp för berget, vi är på ett möte i Machaguay, Castilla Medias kallaste region. Vi kom till kommunhuset för att träffa en förening av biodlare. När klockan närmat sig 7 på kvällen har 11 kvinnor anlänt, lämnat sina spadar vid dörren och sitter och smuttar på varmt té.

Det är oftast långa resor som krävs för att ta sig fram till alla möten i regionen. Ibland upp till 3 timmar på skumpiga vägar. Men PDR (Programa de Desarollo Rural) lämnar ingen ute, utan når fram som ett ljus i dimman, även till de mest avlägsna byarna i Castilla Media.


Ljus i dimman i Castilla Media. Foto: Julia Svanström

Vi börjar med att presentera oss för varandra. Irma Timaná Taboda, programkoordinator för PDR, öppnar mötet med att prata om det gångna året och förhoppningar för det nästkommande. Organisationen har 3 grundprinciper, Solidaritet, Respekt och Autonomi. Den primära inkomsten kommer från jordbruket men genom föreningarna arbetar PDR för att ge familjerna en alternativ inkomstkälla, som i det här fallet är biodling. Eftersom kvinnornas arbetare ofta koncentreras till sysslorna nära hemmet så blir det oftast kvinnans uppgift att sköta biodlingen eller ta hand om marsvinen, som är de vanligaste alternativa inkomstkällorna PDRs föreningar hjälps åt att skapa. Andra alternativ kan också vara virkning och stickning eller avokadoodling.


Möte med Associacion de Productores Agropecuarios Machaguay Mambo (APAMM). Foto: Julia Svanström

Att ha en alternativ sysselsättning som komplement till deras övriga arbete gör att kvinnorna kan få mer ekonomiskt inflytande och starkare självförtroende då de kan öka familjens ekonomiska möjligheter. Det har varit svårt för föreningen att få in tillräckligt med intäkter från biodlingarna i år och nu funderar de på hur de ska gå tillväga under det kommande året för att förbättra sina biodlingar. Flera vill också börja med grisuppfödning samt utveckla sitt kanalsystem för att öka vattenmängden som når deras odlingar. Mötet ger på så vis utrymme för kvinnorna att lyfta fram sina synpunkter kring de brister och de förstärkningar som dem önskar sig i sin vardag.

Under nästa dag gick resan till en annan del av Castilla Media, fortfarande med den tjocka dimman över bergen, för ett möte med en mer nystartad förening. Denna grupp vill börja med marsvinsuppfödning. Irma gick igenom de olika stegen för att nå målet. Föreningens mål är att deltagarna ska bli stärkta och utbildas, både teoretiskt och praktiskt.


Möte med nyuppstartad förening. Till höger två personer ur PDRs fältteam följt av mötesdeltagare. Foto: Julia Svanström

Det var främst män som slöt upp, eftersom det är de som vanligtvis brukar delta i mötena i byn. Irma förklarade att PDRs vision är en demokratisk förening där alla deltar, därför arbetar PDR med alla familjemedlemmar men vänder sig extra till kvinnor och ungdomar eftersom de oftast får minst utrymme. Irma bad männen att inför nästa möte ta med sina fruar, då deras deltagande är extra viktigt då det är dem som kommer att ha störst ansvar för marsvinsuppfödningen. Det lovade deltagarna att göra.

Irma avslutar med att fråga: "Ska vi arbeta eller inte arbeta?" Och alla sluter upp i ett: "Jaaaaa vi vill arbeta!"

Sista dagen hade äntligen dimman lättat och på hemvägen syntes glaciären Coropuna helt klart från bilfönstret när vi skumpade tillbaka till Arequipa.

Julia Svanström, programpraktikant, Peru3 kommentarer:

Elsie-marie Svanström sa...

Vad spännande och meningsfullt !

Elsie-marie Svanström sa...

Vad spännande och meningsfullt !

Juan sa...

vackert beskrivet!