Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

28 april 2016

Sexuella rättigheter på agendan i Peru

Än en gång skulle jag vilja berätta om de vackra bergen och floderna i Castilla Media. Hur stjärnhimlen öppnar sig på kvällen så hela vintergatan syns, hur det känns att vakna tidigt på morgonen till ljudet av galande tuppar och muande kossor, hur hjärtat nästan sätts i halsgropen när en åker runt ett hörn och ser glaciärer och dalar åt alla håll, hur god juicen är på marknaden och hur glad en blir varje gång en kommer in på Svalornas kontor i Arequipa och möts av kollegors gurglande skratt. För det är alla de här dom här små sakerna runt omkring, som oftast inte kommer med, som gör praktiken här till något alldeles extra.


Utsikt från Machaguay i Castilla Media. Foto: Julia Svanström.

Men istället tänkte jag berätta om mötena och lärdomarna vi fått (mitt uppe i allt det fina). Inte nog med att en får engagera sig och lära sig hur ett landsbygdsutvecklingsprogram kan se ut, en får också fördjupa sig i andra frågor som en intresserar sig för och skapa ett brett kontaktnät till alla möjliga experter och personer.

Det är sista året för PDR (Programa de Desarollo Rural) och det märks tydligt. Programmet startades 2012 och perioden avslutas nu 2016, vilket innebär utvärderingar och möten dagarna långa, hur ska PDR gå vidare framtiden?

På agendan handlar det just nu mycket om ungdomarna, en av de två målgrupperna för PDR. De flesta flyr landsbygden i jakt efter bättre utbildningsmöjligheter eller jobb. Många hamnar i låglandet och i de större städerna. Det är en riskgrupp, vilket förtydligades när det i onsdags hölls en offentlig presentation i Arequipa om sexuell hälsa bland ungdomar i Peru.


Presentationen om sexuell hälsa bland ungdomar i Peru. Arrangerades av organisationerna Inppares, Centro Juventil Futuro och Etapa de vida adolscente. Foto: Julia Svanström.

- Ungdomarna är vår framtid, deras hälsa och deras rättigheter är vår plikt att uppfylla, sa Amparo Arenas Condori, representant från organisationen Inppares som arbetar med dessa frågor.

När en ser på statistiken så syns det att dessa frågor är i akut behov av att förbättras. Procenten av tonårsgraviditeter har inte minskat på 15 år och det är många regler som sätter käppar i hjulet för att ungdomar i Peru ska få sina sexuella rättigheter uppfyllda. För att en omyndig person ska få uppsöka ett center för sexuell hälsa så krävs det ett godkännande från en förälder. Det saknas också utbildad personal som har fokus på tonårshälsa och på många ställen saknas dessa centrum helt. Det var dessa problem som lyftes under presentationen och det är också det som PDR just nu funderar på att utvidga sitt program till.

Peru räknas till ett av de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, därför är det extra viktigt att PDR fortsätter att arbeta med miljöfokus och landsbygdsutveckling i Castilla Media, men tanken är att utvidga programmet för att även fånga upp dessa ungdomar.
Det blir spännande att se hur programmet utvecklar sig.

Julia Svanström, programpraktikant, Peru


Inga kommentarer: