Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

1 april 2016

Att leva på landsbygden är en daglig kamp

Just nu är arbetet i full gång med att sammanställa resultaten av mätningarna om PDRs (Programa de Desarollo Rural) resultat från förra årets undersökningar på kontoret i Arequipa, Peru. Detta samtidigt som valkampanjer dundrar förbi på gatorna och debatterna hörs i alla samhällsrum. Den 10:e april är det presidentval och det som upptar den största delen av debatten är angående den omstridda Keiko Fujimoris kandidatur. Keiko är dotter till ex-diktatorn Alberto Fujimori som var president i Peru mellan 1990-2000.


Demonstration mot Keiko Fujimoris kandidatur. Foto: Julia Svanström

Alberto Fujimori slog hårt mot de regeringskritiska rörelserna under sin tid, men det var många fler därtill som föll offer för det krig regimen utförde mot gerilla-rörelserna. Fujimoris brutala metoder med bland annat kvinnlig tvångssterilisering, massaker och dödande av misstänkta gerilla-sympatisörer gjorde sig synliga i den sannings- och försoningskommission som bildades efter hans fall*. Han dömdes för människorätts- och korruptionsbrott i nationell domstol som han just nu sitter i fängelse för. Nu kandiderar hans dotter till presidentposten och är för tillfället den populäraste kandidaten med 28% .

"Vi får aldrig glömma historien!" Skrek demonstranterna när de tågade genom Arequipa, mot korruption, för livet och en levande landsbygd. Våldet under inbördeskriget drabbade främst ursprungsfolk och bönder på landsbygden i den andinska regionen där landsbygdsgerillan Sendero Luminoso höll till. Detta är ännu ett exempel där människorna på landsbygden drabbats värst av krig och fattigdom, och därtill främst kvinnor och unga.

Människorna i Castilla Media, där PDR arbetar, klarade sig undan det grövsta av våldet i inbördeskriget, men de delar en mörk period i Perus historia där landsbygdslivet inneburit en kamp för att överleva som gör sig tydlig även idag.

Under vårat besök i fält så syntes det många övergivna hus och chakran (odlingslotter), då människorna har gett upp landsbygdslivet för att söka en bättre framtid i städerna. Peru har på senare år haft en stark ekonomiskt uppsving, men inte på landsbygden, där fortfarande en stor del lever i fattigdom**.  Det är med denna historia som PDRs arbete för att stärka just människorna på landsbygden blir extra betydelsefullt. Det är här som störst antalet människor som befinner sig under gränsen för vad som räknas vara fattigdom finns och det är också här som människor har minst möjlighet att göra anspråk på sina rättigheter. Som ni kan läsa i förra blogginlägget om det livsviktiga vattnet från Coropuna, så är det naturligtvis också människor på landsbygden som är extra utsatta för klimatförändringarna. PDRs mål är att arbeta emot dessa orättvisor och deras arbete orienteras kring ökat inflytande och delaktighet av målgruppen (kvinnor och ungdomar).


Apelsinträd full med frukt. Foto: Julia Svanström

För samtidigt så är det kanske hos dessa människor som det största hoppet finns. Deras erfarenheter och kunskaper av att leva nära naturen är oerhört viktiga att ta tillvara på inför de stora klimatutmaningarna vi har framför oss. PDR arbetar för att ta tillvara på dessa kunskaper, inom de olika föreningarna som finns under PDR skapas det möjlighet att utveckla dem tillsammans genom att utbyta erfarenheter om livet på landsbygden.

Våren innebär ofta många skiftningar här, både politiskt och klimatmässigt. Fruktträden står fulla av frukt och regnperioden är över. I onsdags hölls den stora fruktfestivalen i Castilla Media, en stor mässa där de olika föreningarna deltar och säljer frukter i alla dess former.

Julia Svanström, programpraktikant, Peru

Källor:
* cverdad.org.pe
** encuestas.com.pe



2 kommentarer:

Juan sa...

Så intressant text!!

Veronica sa...

Snart är det val! Jösses vad spännande (och lite läskigt) det känns!!