Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

4 april 2016

Viva la fruta – årets fruktfestival i Tipan, Castilla Media, genomfördes med stor entusiasm

Den som har följt bloggen under en tid kanske redan har förstått att jordbruk i olika former är den huvudsakliga sysselsättningen för målgruppen inom PDR II (Programa de Desarrollo Rural) i Peru. De olika distrikten i Castilla Media som ingår i programmet har i mångt och mycket liknande odlingsmöjligheter och förutsättningar, men distriktet Tipan är särskilt fördelaktigt för fruktodlingar, och variationen i fruktbeståndet är stort. Detta är också något som befolkningen i Tipan gärna firar, och onsdagen den 23:e mars var det dags för den årliga fruktfestivalen i distriktet.


Den 23 mars var det dags för den årliga fruktfestivalen i Tipan där producenter samlas för att visa upp sina produkter. Foto: Veronica Haegeland 

Under dagen samlades fruktodlare av diverse slag på det lokala torget för att ställa fram och visa upp sina produkter. Som relativt obildad inom fruktkonst var det fantastiskt att få bevittna (och smaka) på en mängd variationer av fruktkakor och marmelader, och i vissa fall även en drink eller två. Både vuxna och ungdomar deltog i utställningen och Edith Garzon, landsrepresentant för Svalorna Latinamerika i Peru, deltog som domare i en tävling för att avgöra vem som har lyckats bäst med att omvandla frukt till en spännande matupplevelse.


Edith Garzon provsmakar frukt i alla dess former för att utse en vinnare i årets tävling. Foto: Veronica Haegeland 

Efter tävlingen genomförts så såldes det även frukt för fulla muggar i stånden och stämningen var god. När det till sist dukades upp en massiv fruktsallad som alla i Tipan skulle smaka på kunde dagen inte bli bättre.


I slutet av dagen dukades det upp en enorm fruktsallad som alla de som befann sig på plats fick lov att avnjuta. Foto: Veronica Haegeland

Fruktfestivalen i Tipan är ett exempel på ett lokalt initiativ som är fristående ifrån PDR II. Dock är det ett arrangemang som förespråkas av programmet som är gynnsamt för samtliga deltagare. Dels är festivaler och marknader av detta slag ett bra tillfälle för de föreningar som bildats under PDRs ramverk att gemensamt marknadsföra sig, och dels är det ett ypperligt tillfälle för unga att engagera sig i lärandeprocessen om distriktets tillgångar och möjligheter. Dessutom påpekar PDRs fältteam att det är ett effektivt forum för att tillgodose en mötesplats för målgruppen i programmet där de kan träffas och inspireras av varandra. För min räkning var det även mötet med producenterna som var mest givande under dagen. Det märks nämligen tydligt hur stolta de är över sina produkter, vilket är förståeligt då de inte bara är av hög kvalite – de är dessutom organiska!

Veronica Haegeland, programpraktikant, Peru


Inga kommentarer: