Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

10 november 2015

Jordbruksmässa i södra Perus tjurfäktningshuvudstad


20-25 oktober var det mycket festligheter i Castilla Media, det var nämligen Viracos tur att hålla i sitt årliga firande av sitt helgon, Santa Ursula. Viraco är den största av de fem byarna som vi jobbar i och det kom mycket folk från Arequipa och andra platser, vissa reste till och med från Lima. De övriga distrikten liknade näst intill spökstäder vissa stunder. Viraco är känt som södra Perus tjurfäktningshuvudstad och tjurfäktningen som hålls under en av högtidsdagarna är en av de främsta anledningarna till att högtiden är en så stor folkmagnet. Det var dock inte anledningen till att jag var där, det skulle nämligen hållas en jordbruksmässa i Viraco, som vi i PDR skulle stötta. 

Mitt på Viracos torg står en tjur i guldfärg som symbol för dess rykte som tjurfäktningshuvudstad. Foto: Alexandra Garcia Nilsson

Jag har beskrivit i tidigare blogginlägg från 11 och 27 augusti i år, hur det gick till när en liknande mässa anordnades i Machaguay. Mycket var likt den här gången, den öppnades med orkester och landets flagga hissades, sedan var det dags för mässa i kyrkan och efter det drog själva jordbruksmässan igång. Den var lite mindre den här gången men jordbrukare från samtliga av de fem distrikten var representerade och de hade med sig frukter, grönsaker, mejeriprodukter, honung och fina hantverk. Många tal hölls av män i kostym, jordbrukarföreningarna fick en och en presentera sina varor och prästen kom ut och välsignade marknadens alla stånd. När han kom till det sista ståndet och blev erbjuden vin sa han att han gärna skulle smaka, han var bara tvungen att byta om först. 

... och Aurelia sitter i ett av stånden och visar upp de broderier som de arbetar med. Broderierna föreställer en inkalämning och en kyrkogård, som är mycket karakteristiska för byn Tipan som de kommer från. 
Foto: Alexandra Garcia Nilsson 
Erica Soto Silva presenterar den förening som hon är ordförande i och de varor som de har med sig till mässan. Framför henne på ett bord står honungsburkar och avokado av tre olika sorter. 
Foto: Alexandra Garcia Nilsson

En stor skillnad mellan marknaden i Machaguay och den som nu hölls i Viraco var att den senare anordnades av kommunen. Där PRD hade fått vara med under hela processen och stöttat biodlarföreningen ganska mycket när de skulle hålla sin mässa, var vårt jobb den här gången bara att stötta upp med bärkraft vid montering och nedmontering av stånden. Att få kommunerna att ansvara för marknaderna är ett mycket viktigt steg och har varit ett av målen för PDR i år, för att de ska institutionaliseras och inte försvinna när programmet drar sig tillbaka.

Programmet hade faktiskt bidragit med en sak till, det var en kurs i den traditionella dansen” la marinera Arequipeña” för en dansgrupp som uppträdde på marknaden och blev en av höjdpunkterna under dagen. Jag själv tyckte även att Viracos borgmästare höll ett fint tal där han menade att programmet var viktigt för att det hade öppnat ögonen för Castilla Medias invånare och han sa att nu vill vi nå längre och det är viktigt. Även om det finns många utmaningar och att det är svårt så måste vi arbeta tillsammans för att utvecklas, fortsatte han. Han pratade också om hur viktiga jordbrukarna är. Han tyckte till och med att jordbrukarna var så viktiga att flera av deras produktionssätt borde benämnas som kulturarv för att höja deras status. 

 
Viracos dansgrupp visar upp en koreografi av den traditionella dansen ”la marinera Arequipeña” som de har fått lära sig på en kurs anordnad av PDR. Foto: Alexandra Garcia Nilsson

 Mario Del CarpioVizcardo, som är ansvarig för programmets politiska komponent, pekade på en av de flera militärklädda grupperna som marscherade runt torget ackompanjerade av en orkester och berättade en lite kul detalj för mig. Han sa att de inte är riktiga militärer, de är en tradition att unga killar, och ibland även vissa tjejer, klär ut sig till militärer för att Santa Ursula brukar avbildas med en militär på vardera sida. 

En parad med militärklädda ungdomar marscherar förbi marknaden. I bakgrunden syns några av jordbrukarnas stånd där de ställer ut sina varor.Foto: Alexandra Garcia Nilsson.


Alexandra Garcia Nilsson, Programpraktikant, Peru

Inga kommentarer: