Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 november 2015

Framtidens journalister visar vad de kan

”Jag utövar min rätt till deltagande” står det skrivet med utsmyckade bokstäver på väggen bakom Keylin García och Kenneth Rivera när de hälsar oss välkomna till barnkommunikatörernas årliga presentation. Att utöva deras rätt att delta som aktiva samhällsmedborgare är något de unga kommunkatörerna bra på. Helt själva producerar de radio- och teveinslag för Radio Estereo Libre (radiostationen som Club Infantil i Jinotega jobbar med). En gång i veckan hörs de på radion i programmet ”På tal om barndomen” och en gång i veckan syns de i rutan med teveprogrammet ”TV Ungdomar”. De tar upp ämnen som de stöter på i sin vardag och som de tycker är viktiga att lyfta fram. Mobbning, sexuella trakasserier, nedskräpning och drogmissbruk är bara några av de teman de väljer att behandla i sina program.

”Jag utövar min rätt till deltagande” står det på väggen bakom Francis Zeas. Foto: Philip Krook

Varje år presenterar de sedan några av de inslag de producerat under året som gått för nyfikna föräldrar och kollegor på Club Infantil och Radio Estereo Libre. Där är vi nu. I den utsmyckade trånga och, innan luftkonditioneringen sattes på, varma hörsalen. Keylin García och Kenneth Rivera står uppe på scenen och presenterar de olika kommunikatörerna. En efter en får de komma upp och presentera sina nyhetsinslag innan de visas för de som kommit dit. De kliver upp på scenen, blickar nervöst ut över de 82 personerna i salen och rabblar snabbt upp den lilla påannons de skrivit ner för att presentera inslaget. Ingen i rummet lyckas uppfatta vad de säger, men de får en applåd ändå. Inslagen växlar mellan radio- och teveformatet. Vi hör ett radioinslag om barncancer, vi ser ett teveinslag om ungdomar som skär sig på armarna. Olika teman hela tiden­. Nedskräpning, självförtroende, rätt till information.

De unga kommunikatörerna presenteras först alla tillsammans, sedan var för sig.  Foto: Philip Krook

Valdemar Siles Castellón bor och arbetar på soptippen, han presenterar ett nyhetsinslag om miljöpåverkan. Hans mamma sitter i publiken. Innan presentationen fällde hon en tår av stolthet och sa att Valdemar minsann kommer att bli en bra journalist när han blir stor. Det är han inte ensam om. Barnkommunikatörerna är mellan tio och sexton år och bemästrar redan olika genrer inom radio och teve. Francis Zeas som för några veckor sedan blev utsedd till Nicaraguas bästa kommunikatör bland landets studenter presenterar en video som visar hur de arbetar och går tillväga med nyhetsinslagen. De möts upp på redaktionen, de väljer ämnen att göra inslag om, de går ut på gatan eller besöker institutionerna och frågar om en intervju. Så simpelt. Vi vuxna krånglar gärna till det i onödan och skjuter upp intervjuer till sista stund. Barnkommunikatörerna tar raka vägen fram till målet. Och dit når de på en halvtimme.

På trettio minuter har de lagt ner grundstenarna för sitt nyhetsinslag och ställer sig själva bakom mikrofonen. Foto: Philip Krook


Philip Krook, infopraktikant, Nicaragua

Inga kommentarer: