Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

12 november 2015

Varför är sexuella rättigheter så viktiga?

I förra blogginlägget från den 29 oktober “La Propuesta” - Förslaget, pratade jag om ett förslag som ungdomsgrupperna i vår samarbetsorganisation RED ADA hade skapat där de har skrivit ner krav och behov de ser som viktiga inom sexuella rättigheter. Efter detta har de varit runt i olika forum som i presskonferenser och tv-program där de presenterat sitt förslag.

Den 28 oktober var flera representanter, från de olika ungdomsgrupperna i RED ADA, i El Alto för att hålla en presskonferens angående förslaget och för att bjuda in till ett forum de skulle hålla den 30 oktober på hotellet Torino i La Paz.

Under presskonferensen berättar ungdomarna att de bland annat vill se att det bolivianska samhället ger mer information och kunskap angående sexuella rättigheter och då inte enbart om preventivmedel utan även om bland annat HBTQ-samhället och temat njutning.

Varför är sexuella rättigheter viktiga? frågar en reporter.

-Sexuella rättigheter är den rättigheten som är mest human eftersom sexuella relationer finns överallt och handlar om människor, svarar Cristobal Fuentes från ungdomsgruppen CEJUPA.

Cristobal Fuentes blir intervjuad av journalister under presskonferensen. Foto: Wendy Reyes 

Claudia Fernandez (i svart) och Fernando Lopez (i vitt) svarar på fler frågor under presskonferensen i El Alto. Foto: Wendy Reyes

På hotellet Torino den 30 oktober höll ungdomsgrupperna en fullspäckad förmiddag där de förklarade förslaget mer i detalj. Bakgrunden för förslaget är att sexualitet är ett tema som är tabu i landet och där temat behövs lyftas fram så att folket får bli informerat. I publiken satt bland annat journalister och aktivister i olika åldrar men för det mesta ungdomar. Denna dag hade de även bjudit in en tidigare kontakt som arbetar för ungdomsrättigheter i La Paz och fick mitt under presentationen ett ark påskrivet där han stödjer arbetet som ungdomsgrupperna i RED ADA utför.

Här får ungdomsgrupperna ett påskrivet stöd för det arbete de utför och vill genomföra. Foto: Carolina Pettersson 

Det blev en intressant förmiddag där de presenterade förslaget och tog sedan emot frågor och funderingar från publiken. Det var bland annat motsägelser från publiken om varför de inte tar med de reproduktiva rättigheterna där Adriana Mendoza från ungdomsgruppen FAJ (Ung Feministiskt Aktivism) svarade:

-Utan att först röra vid de sexuella rättigheterna som är det som formar din person kan man inte prata om den reproduktiva hälsan/rättigheterna som kommer efter man tagit beslut om att ha sexuellt umgänge.

En annan kvinna från landsbygden gratulerade ungdomarna för deras arbete och berättade att på landsbygden existerar inte temat sexuella rättigheter. De lär inte ut det i skolan och i hemmet är det tabu att prata om det. Hon berättar att det är stor skillnad mellan landsbygden och storstan. På landsbygden ser man La Paz invånare som väldigt liberala vilket beror på att de pratar om dessa teman. Hon avslutar med att gratulera dem och säga att de ska fortsätta med det arbete de gör.

Kvinnan från landsbygden som gratulerar ungdomarna för deras arbete. Foto: Carolina Petersson 

Ungdomarna och personalen från RED ADA efter avslutat forum. Från vänster: Jorge Villegas, Adriana Mendoza, Marelyn Mar, Silvia Quispe, Carmen Sea, Claudia Fernandez, Fernando Lopez, Jose- Luis Mamani, Gladys Alejo, Katalina Saveedra, Aracelly Aranda, Beatriz, Elvis Butron, Cristobal Fuentes, Luz Gonzales. Foto: Carolina Pettersson.

Wendy Reyes, programpraktikant, Bolivia

Inga kommentarer: