Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

11 november 2015

Lokala ledare pratar barnsexhandel i molnskogen

– Det här kriget ska vi aldrig sluta utkämpa. Kriget med pistolkulor har tagit slut, nu är det det här som gäller, säger en lokal ledare från Jinotega under mötet i norra Nicaraguas molnskog.

 
”Tillsammans försvarar vi barnens rättigheter” står det på kvinnans tröja. Foto: Philip Krook

Ett möte där femtiosex lokala ledare från León, Telica, Estelí och Jinotega, de fyra kommuner där Svalorna Latinamerika är närvarande, har samlats för att diskutera barnsexhandel och hur man kan arbeta mot det. Det var en tidig morgon för vissa. De lokala ledarna från León och Telica, ute vid kusten, var tvungna att stiga upp klockan tre på morgonen för att komma fram i tid. Men det märks inte under mötet.

– Vi ser att det finns sociala nätverk och politiskt oberoende organisationer som kämpar mot barnsexhandel men när det kommer till de statliga institutionerna lyser de med sin frånvaro, kommenterar en av ledarna från Telica när det diskuteras vilka problem de stöter på i sina områden.

Femtiosex lokala ledare ägnade sin söndag på mötet uppe i bergen. Foto: Philip Krook

Vägen fram till mötet i La Fundadora, uppe i bergen utanför Jinotega, var krokig.Den gamla skolbussen, nedärvd från det amerikanska skolsystemet, slingrade sig fram längs grusvägarna som leder upp i molnskogen. Det skakade och skramlade. De amerikaner som byggde den en gång i tiden tänkte nog inte att den skulle användas utanför de asfalterade vägarna som leder fram till USA:s skolor, men här trocklade den sig fram på guppiga vägar och svåra uppförsbackar med djupa stup precis bredvid. Och klarade sig fint. Den rullade förbi gröna bananer och runda kullar med molnen lågt på himlen somtäckte bergstopparna. Överallt fanns kaffebuskar, men bara med några enstaka mogna röda bär. De flesta, och de var många, var gröna och omogna. Om några veckor, när årets kaffeskörden sätter igång, ska även de vara röda.

Kaffebuskar i en sluttning i området kring La Fundadora. 
Foto: Philip Krook 
  
Väl på plats, efter den efterlängtade frukosten, möblerades matsalen om.De tunga träborden sköts in mot väggarna och bänkarna ställdes upp i en U-form. Fram trädde en hörsal. Där sitter vi nu.

– Varmt välkomna till det här mötet, som är nationellt såväl som internationellt, säger Idalia Laguna, verkställande sekreterare för Svalorna Latinamerikas program i Nicaragua, och berättar om besökarna från Peru, Bolivia och Sverige.

Det går en susning genom rummet. ”Peru... Bolivia...” hör man folk viska till varandra förvånat. Svalorna Latinamerikas regionmöte är igång och representanter från de olika länderna är på plats. För att hämta andan från sina egna möten har de idag tagit sig upp hit till La Fundadora för att närvara på detta.

Under mötet är ordet fritt och de lokala ledarna delar med sig av sina åsikter och erfarenheter.

– Ett stort problem är likgiltigheten. Ofta i våra kvarter får vi höra talas om fall men vi gör inget åt dem, vi anmäler dem inte, säger en av ledarna.

– Ofta tänker man bara att flickor blir utsatta barnsexhandel. Men det finns pojkar som blir utsatta också, det glömmer man lätt, säger en annan.

Spontanuppläsning av dikter varvades med inövade folkdanser. 
Foto: Philip Krook

Personliga berättelser varvas med brandtal och dikter varvas med folkdans innan lunchen serveras och söndagens möte avslutas. Vägen hem är lång och krokig, och det är en dag imorgon också.


Philip Krook, infopraktikant, Nicaragua

Inga kommentarer: