Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 september 2014

Den peruanska marsvinsmarknaden

Kanske har du hört att i Peru äter man marsvin. Ungefär som ”man äter hund i Kina”. Visste du också att marsvinsköttet är mer proteinrikt än kyckling? Här i Peru produceras och äts fler marsvin än i något annat land. Hela 65 miljoner marsvin per år.

Hungrig?, ta ett marsvin.
Under besöken i Castilla Media träffar vi bönder som vid sidan om sitt jordbruk ägnar sig åt småskalig marsvinsuppfödning. Marsvinsuppfödningen utgör en möjlig alternativ inkomstkälla och på grund av den relativt låga kostnaden är det flera som är intresserade. De som vi träffar har idag mellan 25 och 150 marsvin på sin utegård. Det som saknas är en tydlig strategi för kommersialisering. De uppfödare som bor i samma by har nyligen organiserat sig för att dela erfarenheter och hitta samordningsfördelar. Under ett möte som landsbygdsutvecklingsprogrammet deltog i diskuterades engagerat hur marknaderna ska hittas och hur man på bästa sätt kan arbeta tillsammans för att öka försäljningen.

På hembesök och marsvinsinspektion
Organisationens nyvalda ordförande är en av flera som vill utveckla sitt företag och öka antalet marsvin. Han är 28 år och kämpar för en bättre framtid för sig själv, sin fru och deras 6 månaders bebis. Vi är hemma hos honom och samtalar på en utegård om alternativa foder, olika behandlingar av sjukdomar och städning av burarna som viktiga aspekter för att lyckas med företaget. Vi inser snart att den unga ordföranden kämpar mot tuffare problem än så. Hans farbror rusar in på gården och är uppenbart upprörd. Den äldre mannen berättar om allergier som han menar beror på marsvinen. Han anser att marsvinen måste bort och stödjer inte alls planerna på att föda upp fler. Just nu används en del av den gemensamma utegården till marsvinsburar och högar med foder. Den unga mannen slår ner blicken i marken när farbrodern gått. Han säger att han letar efter en ny plats att föda upp marsvinen på men att det är svårt. Samtidigt har han rätt till en stor del av gården och huset där de också bor. Flyttar han med familjen så förlorar han sin del säger han uppgivet.
Utsikt över byn Viraco


Emelie Blomgren, programpraktikant i Peru

Inga kommentarer: