(Översättning "Det vinnande laget") |
Inte bara i Sverige synliggörs just nu olikheter, markeras ställningstaganden samt förstärks övertygelser. Den 5e oktober är det nämligen regional- och kommunalval i Peru. Banderoller som porträtterar potentiella borgmästare pryder vägskälen lika frekvent i städerna som ute på landsbygden. Äldre herrar med självsäkra leenden dominerar med ett fåtal undantag för yngre kvinnor med energiska ansiktsuttryck. Systemet upprepar sig: Politikerna med störst budget syns mest, kostymklädda kandidater tränar på sin medmänsklighet genom att ta i hand med mindre privilegierade - och slogans som ”kultur och tradition” döljer det ansikte som räds förändringens vindar.
På svenska sociala medier debatteras de problem och möjligheter som den frivilliga rösten för med sig. Frustration å ena sidan över att människor inte brukar sin röst när rasismen växer med stormsteg i Europa och rädslan å andra sidan för att fler röster även kan resultera i ett ökat främlingsfientligt inflytande. I Peru gäller obligatoriskt valdeltagande där den som inte rättar sig efter detta bötfälls. Inte heller i Peru är bestämmelsen alla till freds då en del hävdar att valplikten är ett nödvändigt ont för en demokratisk valprocess. Den andra sidan menar på att det är idioti med ett rösttvång när det inte finns kandidater som uppfyller de egna kraven. Alternativet att rösta blankt finns men är precis som hemma inget man skyltar med.
Det är oundvikligt att missa den politiska aktualiteten på väg till och från jobbet här i Arequipa och de många känslor och tankar som politiken väcker följer med mig hem till sociala medier i Sverige. Jag läser, liksom många andra, slaviskt artiklar, krönikor och kommentarsfält. Kanske för att sätta min övertygelse på prov, kanske för att förstärka den. Jag upplever mig omgiven av ett samhällsengagemang så väl här som där som berör.
Oavsett meningsskiljaktigheter, en befolkning uppdelad i två, ett så öppet avsky och förakt så gläds jag åt känslornas och förnuftets aktivitet som just nu är i högform,
Oavsett meningsskiljaktigheter, en befolkning uppdelad i två, ett så öppet avsky och förakt så gläds jag åt känslornas och förnuftets aktivitet som just nu är i högform,
från Sverige till Peru - och alla magiska platser där emellan.
Emma Tengwall, informationspraktikant. Peru.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar