Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

4 september 2014

Hur man skapar förändringar gällande machismokultur i La Paz

Det är fredag morgon, och klockan är 9.30 när Denise och jag infinner oss på Red Ada:s kontor för att delta i en workshop med en av deras ungdomsgrupper. Tillsammans med Aracely repeterar ungdomarna bland annat hur man skriver artiklar, och hur en artikels upplägg bör vara. På en stor plansch hade man ritat den klassiska trattfiguren med en artikels/texts olika komponenter - en titel högst upp i trattens mynning, följt av en inledning, en kropp, och slutligen, längst ner i tratten, en sammanfattning.

Red Ada:s workshop med ungdomsreportrar
Aracely lade tonvikt vid betydelsen av att ha en bra sammanfattning eller slutsats i en artikel. Red Ada:s ungdomsgrupper förväntas inom kort börja producera artiklar och radioprogram som lyfter kvinnofrågor, och då lär ämnen såsom våld mot kvinnor och kvinnomord bli centrala. För att artiklarna eller radioprogrammen inte ska bli sensationsartade och få läsare/lyssnare att bli antingen avtrubbade eller känna sig uppgivna, måste ungdomarna komma med bra, analyserande sammanfattningar som bidrar till reflektion om lösningar till problemen. För det hjälper ju inte att bara prata om problemen, man måste också tänka framåt och försöka hitta lösningar för att bidra till förändringar i samhället. 

På söndagen höll CISTAC en heldags workshop tillsammans med flera av Red Ada:s ungdomsgrupper för att tala om ”advocacy” och vad som motiverar ungdomarna att bli aktivister. CISTAC:s ledare anser att det är viktigt att ungdomarna reflekterar över vad det är som driver dem att engagera sig i vissa frågor, antingen som individer eller som grupp, för att sen lättare kunna organisera sig.

Heldag om Advocacy med CISTAC och Red Ada
Dagen avrundades med en diskussion om machismo och genus. Jimmy som var ansvarig för dagens aktiviteter sa att det framför allt är männens ansvar att förändra sin bild av kvinnor och sitt beteendemönster för att bryta machismo-kulturen som existerar i Bolivia. Trots att ungdomarna generellt verkade hålla med, kommenterade några att det borde vara samhällets ansvar i stort att bryta machismo-kulturen, då även kvinnor anses bidra till dess fortsatta existens. Jimmy svarade på ett pedagogiskt sätt att han förstod tanken bakom den typen av kommentarer, men att han ansåg att alla, framför allt männen, först måste se till sig själva och ta sitt eget ansvar innan man börjar peka på vad andra borde göra bättre.

"Ungdomarna är inte samhällets framtid, utan dess nutid" är en fras som jag har hört sägas ett antal gånger under min tid här vid Svalorna Latinamerika i Bolivia. Just därför är det av betydelse att tala med ungdomarna här om viktiga frågor såsom machismo och genusperspektiv, uppmuntra dem till att analysera och reflektera, och hoppas att de i sin tur också inspirerar andra människor att reflektera över sina beteendemönster och samhällsproblemen i stort.

Skribent och foto: Minda Holm, programpraktikant.

Inga kommentarer: