Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

12 mars 2015

8 mars i Nicaragua

Kvinnorörelser i Nicaragua demonstrerade i år också, såsom de andra åren. Men sedan förra året har de inte längre fått tillstånd till att göra det. Kvinnorörelserna gör det dock ändå. År 2008 på FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, den 25 november, demonstrerade kvinnorna också. Då sattes manliga kravallpoliser in och konfrontationer blev ett faktum. På dagen mot våld mot kvinnor, använde sig manliga poliser som statens förlängda arm av våld mot just kvinnor. Sedan dess har kravallpoliserna bestått av endast kvinnor istället. Låt kvinnorna slåss mot varandra.


Förra året, 2014, ansökte kvinnorörelser i Nicaragua om tillstånd för att demonstrera längs med Bolivar avenyn i Managua på internationella kvinnodagen. De hade mobiliserat kvinnor från flera håll i landet. Bussar fulla med kvinnor från olika samhällsklasser från Chinandega, Matagalpa, León departementet, Managua osv samlades den 8 mars 2014. De möttes av kvinnliga kravallpoliser med full utrustning och sköldarna riktade mot dem. Kvinnorna fick inte passera och gå den riktningen som var planerad. I år utspelades en liknande scenario. Enda skillnaden var att kvinnorörelserna inte ansökte om tillstånd. Varför? När inte ens polisen respekterar det, tänkte de. De gjorde ett pressmeddelande där de annonserade vart de skulle samlas, tider och vem. Alla var bjudna.

Klockan 06.40 på morgonen den 8 mars kom jag fram till motorvägen mot Managua från Leon. Där skulle bussarna som var bokade av La Red de Mujeres contra la Violencia köra förbi med min handledare i en av dem. En annan kollega från Mary Barreda kom också dit och tillsammans satt vi och väntade. Denna demonstration var inte anordnad av organisationen Mary Barreda och personalen behövde därmed inte gå dit, också för att 8:e mars hamnade på en söndag i år.


I bussen fanns kvinnor i alla åldrar och från olika samhällsklasser, men där den stora majoriteten var arbetarklasskvinnor. Kvinnor som säljer frukter och annat vid marknaderna, städerskor, kvinnor i prostitution, barnflickor osv. Där finns en skillnad jämfört med feministiska demonstrationer i Sverige. Kritiken i Sverige har riktat sig mycket på att det framförallt är medelklasskvinnor eller andra inom den akademiska världen som är aktiva. Här är det inte så. Kvinnorörelserna arbetar mycket med kvinnorna ute i landsbygden och som är lågavlönade. Här handlar det mycket om ”empowerment” genom dels utbildning och information om sitt samhälle.

Väl på plats i Managua fanns det en rad kvinnliga kravallpoliser som väntade på oss. Vissa bussar som kom från exempelvis Chinandega blev stoppade på vägen och kvinnorna tilläts inte fortsätta. De motsatte sig och fick promenera en lång sträcka för att kunna enas med resten av gruppen. En annan buss med ca 70 kvinnor blev också stoppad och dem hölls där tills demonstrationen var över. Jag upprepar, 70 kvinnor hölls kvar i en buss för att inte demonstrera på internationella kvinnodagen.

På andra sidan kravallpoliserna fanns det folksamlingar av personer från FSLN-partiet (sandinistpartiet). De fick marschera på gatorna utan några problem. Där polisen inte stod och väntade på dem. Kvinnorörelserna menar på att staten vill få folket emot dem. Genom att vända dessa grupper mot dem och polarisera samhället. Det är viktigt att tillägga att många av kvinnorna som kvinnoorganisationerna arbetar med är medlemmar i partiet. Det behöver inte vara ett antingen eller situation. Kvinnorörelsen arbetar, så som den har gjort i generationer, med jämlikhet. Två äldre kvinnor som är engagerade i kvinnorörelsen gick runt och pratade med kravallpoliserna. De lovade dem att slåss för deras rättigheter som kvinnor och att de i framtiden inte skulle bli använda som instrument av den patriarkala och machist-regeringen.


La Red de Mujeres Contra la Violencia lyckades samla ca 2000 kvinnor till demonstrationen i Managua, trots motståndet de mötte. Krav på att respektera lag 779 som hanterar våldet mot kvinnor gjordes. Lag 779 nämner bland annat termen ”femicidios” som syftar på mord på kvinnor på grund av sitt kön. Lag 779 har reformerats efter tryck från religiösa grupper och många kvinnoorganisationer menar att den nu inte längre är verkningsfull. Där den tidigare definierade ”femicidios” som mord på en kvinna på grund av kön, även om det begick av en för henne okänd man. Med reformen måste mordet begås av en person hon tidigare har haft en relation till. Det kan vara fadern, brodern, maken, eller tidigare pojkvän, men inte längre en främling.



Kritik har även riktats mot den stränga abortlagstiftningen som råder i landet. Nicaragua har idag det högsta antalet tonårsgraviditeter i Latinamerika. Genomsnittsåldern är elva år för sexuellt aktivitet. Om det är frivilligt eller inte, kan jag lämna öppet. Däremot är våldet mot kvinnor väldigt utspridd där våldtäktssiffrorna visar att majoriteten av fallen är flickor och ungdomar på 17 år eller yngre. Maria Eliette Roa Juarez, psykolog på Mary Barreda arbetar med att förebygga barnsexhandeln i Nicaragua. Jag frågar henne mer angående vad som driver dessa män att förgripa sig på unga flickor är hon tydlig med att särskilja pedofili och förövare. Hon menar på att när undersökningar har gjorts i landet visade det sig att de flesta männen som avtjänade straff på grund av våldtäkt på barn inte var pedofiler. Kvinnorörelserna har länge kämpat för att förövarna ska klassificeras som förövare och inte som pedofiler. När förövaren bedöms vara en pedofil, som är en psykisk sjukdom, har de blivit frigivna. Eliette Roa Juarez, menar att det inte handlar om en psykisk sjukdom, utan om något annat. Nämligen om makt och att vara den första mannen i den blivande kvinnans liv. Genom att sexuellt utnyttja unga flickor garanterar de att flickorna är oskulder. Det handlar om makt och att begäret att kontrollera hennes kropp är stor och ju yngre hon är desto lättare är det.


Frågorna är många och kampen är lång. Men kvinnorörelsen är fortfarande på benen och gör sig hörda. Med eller utan tillåtelse från regeringen, inte bara i Nicaragua utan i Latinamerika. Som de själva uttryckte det; ”Alerta Alerta que camina, la lucha feminista por América Latina”.


Paola Castro Echeverri, programpraktikant i Nicaragua.

Inga kommentarer: