Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

25 mars 2015

Hälsodagar i León

I samband med den internationella kvinnodagen har organisationen Mary Barreda valt, förutom själva firandet i form av en teaterföreställning för kvinnorna de arbetar med, att även erbjuda hälsokontroller. I samarbete med MINSA som är hälsoministeriet i Nicaragua har organisationen anordnat en ”Hälsodag” där kvinnor kunde göra gynekologisk cellprovtagning, manuell undersökning för bröstcancer och HIV-prover (för alla kön). Allt var gratis för alla.
 

I El Esfuerzo, i väntsalen.

MINSA stod för läkarna och några av sjuksköterskorna. Mary Barreda för lokalen, inbjudningar, sjukvårdspersonal, rådgivningspersonal samt bestämde i vilka område det skulle göras. Tanken var att ta dessa tester till områden eller personer som inte har eller har mindre tillgång till det. Totalt har det varit fyra dagar av vad de har kallat för ”Jornada de Salud”. Det startade vid bussterminalen i León där kvinnorna som arbetar på marknaden vid terminalen fick komma in och genomgå hälsokontrollerna. HIV-testerna var även tillgängliga för männen. Hälsoklinikerna omkring terminalen är nämligen bara till för personer som bor i området. Därmed har kvinnorna som arbetar där inte tillgång till just de hälsokontroller och försummar väldigt ofta sin egen hälsa.


Läkarstudent mäter blodtrycket.

Intresset har varit stor för hälsokontrollerna även om reaktioner för framförallt gynekologisk cellprovtagning har varit av en något nervös karaktär. Cellprovtagningar är dock väldigt viktiga för att kunna upptäcka livmoderhalscancer i tid. I Latinamerika och Karibien dog ca 36.000 kvinnor år 2012 och ca 83.000 blev diagnosticerade samma år. Enligt WHO löper en kvinna i Latinamerika och Karibien tre gånger större risk att dö av livmoderhalscancer än en kvinna i Nordamerika, på grund av ojämlik tillgång till sjukvård. En sjukdom som annars går att behandla om den upptäcks i tid med hjälp av regelbundna gynekologiska cellprovtagningar eller undvika helt genom vaccination.


I Santa Maria, utanför León. I brist på lokaler, användes ett kooperativt dagis. Kontoret blev ett provisoriskt cellprovtagningsrum och undersökning av bröstcancer.

HIV-test gjordes även på kvinnor och män i samband med individuell rådgivning där personalen på Mary Barreda informerade om hur en kan skydda sig samt svarade på frågor. Kondomer delades ut när testresultaten var klara och i vissa fall även demonstrerades hur det skulle användas. Vid terminalen var det majoriteten män som kom för HIV-testet till skillnad från i andra områden. Varför det var så kan jag inte svara på, bara spekulera. Såsom att kanske den fysiska närvaron av att ha ett kontor på plats och den dagliga kontakten med män och kvinnor kan ha gett resultat.

 

HIV-tester gjordes i förorten El Esfuerzo.

I samtal med läkarna och sjuksköterskorna som har utfört proven har det framkommit att många av kvinnorna, för att inte säga alla i vissa områden, har haft äggledar, och-, eller,- livmoderhalsinflammation. När jag frågade en av MINSA:s sjuksköterskor varför det var så menade hon på att det beror på sättet de har samlag. Enligt henne beror det på männens inställning och machismo som inte tar kvinnans sexuella njutning i åtanke och där synen på kvinnan i parförhållande är att hon alltid ska vara tillgänglig. Inget nej, inget förspel, inga förberedelser, inga åsikter. En kvinna ska vara tillgänglig för sin manliga partner vid alla tillfällen. På så sätt är det kanske inte konstigt att kvinnorna lider av underlivsinflammation. En bidragande faktor är att monogamin framförallt gäller för kvinnorna. Männen å andra sidan har ofta sexuella relationer vid sidan av, och många gånger utan skydd. Vilket gör risken för sexuellt överförbara sjukdomar väldigt stor och där männen kommer med många ursäkter kring varför de inte vill använda skydd. De använder framförallt inte skydd vid samlag med hustrun/sambon och kvinnor som själva bär på kondomer är väldigt stigmatiserade. Många kvinnor säger att deras män i så fall tror att de har skyddet för att de är otrogna.


Eliette från Mary Barreda visar med hjälp av en promotora hur en kondom ska sättas på.

Paola Castro Echeverri, programpraktikant, Nicaragua.

Inga kommentarer: