Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

24 mars 2015

Utbildningsmässa om sexuella rättigheter, maskulinism och genusrelaterat våld

Den 20 mars var Svalorna Latinamerika på plats på en utbildningsmässa i El Alto, i Bolivia, som samarbetsorganisationen Albor hade anordnat. Syftet med denna mässa var att informera och medvetandegöra den allmänna befolkningen om dessa teman: sexuella rättigheter, maskulinitet och genusrelaterat våld. Vi Svalor, hade vårt eget informationsbås där vi representerade vårat arbete kring dessa frågor och kunde ha direkta konversationer med befolkningen. Vi delade även ut broschyrer tills dem tog helt slut och hade införskaffat oss en stor banderoll där befolkningen kunde läsa om vad Svalorna i Bolivia gjorde för något.


På plats fanns även flera olika skolor som hade sina egna bås där eleverna själva lyfte fram sina arbeten om könsrelaterat våld, särskilt våld mot kvinnor. Vissa elever framförde egenskriven poesi framme vid scenen som handlade om våld och orättvisor. Förutom dessa viktiga och seriösa ämnen, visades det upp traditionell dans och modern musik uppe vid scenen vilket gjorde att fler och fler människor kom in på gården och var nyfikna på vad det var som hände.



Jag som har varit här i Bolivia i drygt en månad har märkt att det fortfarande är väldigt svårt att prata om dessa ämnen då de är väldigt tabubelagda. Att prata om våldet mot kvinnor och machorollen hos männen är något som har mjuknat upp väldigt mycket. Detta har uppmärksammas mer i media, i politiken men även överallt på stan där banderoller mot kvinnovåldet sitter uppsatta. Andra frågor, så som att människan ska få bestämma över sin egen sexualitet eller ha reproduktiva rättigheter har det varit väldigt tyst om. Det är några av de största utmaningarna med att jobba med sexuella rättigheter och mänskliga rättigheter tillsammans med ungdomar. Föräldrar eller andra släktingar kan ibland ha mycket att säga till om vilket gör att ungdomarna inte dyker upp till aktiviteterna eller slutar helt att komma till organisationerna. Därför är det viktigt att prata med föräldrarna specifikt eller just göra dessa typer av mässor där fler blir medvetande om att detta faktiskt är frågor som borde pratas om och diskuteras om. Arbetet måste därför fortsätta framåt och befolkningen måste fortsättas att informeras.


Sonia Ampuera, programpraktikant i Bolivia

Inga kommentarer: