Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

2 april 2015

Marsvinen hjälper till ekonomiskt

Utifrån ser det ut som en vanlig liten stuga i sten, men inifrån kan en höra marsvin pipa. När en tittar in genom den lilla dörren syns de brunvita marsvinen som springer runt i små bås som skiljs åt med tunna nät. I varje bås ska det vara ungefär tio marsvin, varav en hane, och det är viktigt att dela på familjemedlemmar för att undvika inavel. På så sätt blir uppfödningen bäst, förklarar Anthony och Roberto som jobbar på Svalornas samarbetsorganisation CEDER. De arbetar för Svalornas första delmål som handlar om ekonomisk utveckling.


Inne i stugan får det plats med flera små bås för marsvinen.

En väldigt populär maträtt i Peru är just marsvin, eller cuy som det heter här. Marsvinen kan till exempel friteras och sedan serveras med potatis och bönor, och de flesta peruaner som jag träffat tycker att det är riktigt gott. Köttet ska dessutom vara väldig hälsosamt eftersom det innhåller mycket protein och lite kolesterol.

Men idag får vi inte äta några marsvin utan vi får följa med när Svalornas medarbetare gör hembesök hos marsvinsuppfödarna i Castilla Media. Vi får se hur de ger marsvinen loppmedel, hur de kollar om de har salmonella och när de ger tips till marsvinsuppfödarna om hur de kan förbättra både burar, mat och marsvinskullar. Innan jag kom till Peru och fick följa med på marsvinshembesöken hade jag ingen aning om att vissa marsvin var bättre än andra. Jag trodde att det mest bara var färg, längd på pälsen och storlek som skilde dem åt. Nu har jag lärt mig att en bland annat kan se på nosens trubbighet om marsvinet är av lite finare kvalitet, vilket några av de boende i Castilla Media också har fått lära sig.


En liten marsvinsbebis som percis har fått medel mot loppor.

Efterfrågan på de små djuren är stor i Peru och i Castilla Media ger det möjligheten till ökade inkomster. Trots den stora ekonomiska tillväxten i landet lever drygt 25 procent av Perus befolkning under den nationella fattigdomsgränsen och större delen av dem bor på landsbygden. Så att öka den ekonomiska inkomsten och utvecklingen bland de boende i Castilla Media är viktigt. Marsvinsuppfödning och försäljning är ett sätt för dem att dryga ut hushållskassan och få en stadigare inkomst.

Inom Svalornas program för ekonomisk utveckling ses marsvinsuppfödning som ett arbete för kvinnorna vid sidan av det vanliga jordbruksarbetet, det ska alltså inte vara huvudinkomsten i hushållen. Men med många marsvin att sälja och den stora efterfrågan som finns kan marsvinen göra betydande skillnad i vardagen för att vara en familjs extrainkomst. Och med den extra inkomsten förbättras även kvinnornas självförtroende då de känner att de kan tillföra något eget till familjen.


Under hembesöken räknade Svalornas medarbetare hur många marsvin varje uppfödare hade. De flesta hade runt 20 stycken.

Mathilda Bäcklin, informationspraktikant i Peru

1 kommentar:

jmacias sa...

Marsvin uppfödning, motsvarar svin uppfödning fast i en mindre skala. Vilka växter används på landsbygden ? Är det någon speciell gödningsmedel de använder ?