Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

8 april 2015

När avokadoexperten kommer till byn

För några veckor sedan fick Castilla Media besök av avokadoexperten Julio. Som avokadoexpert kom Julio med information om hur avokadoodlingarna i området kan förbättras och utvecklas. Under den helg han besökte Castilla Media höll han i två välbesökta föreläsningar för att stötta avokadoodlarna i deras produktion.

Ett av Svalornas mål i Peru är att producenter ska kunna använda sig av moderna och hållbara tekniker som är lämpliga för agroekologiskt lantbruk. Från 2012 till 2014 har programmet uppnått 78 procent av målet, som innefattar utbildning och ökade ekonomiska inkomster inom området. Men inom vissa delar av målet har det uppnåtts mer än så. Under 2014 förväntades det att 18 kvinnor skulle förbättra sin inkomst, men hela 41 kvinnor menar att deras inkomst har ökat, och 22 av dem har förbättrat sin inkomst med 20 procent eller mer. Och nu fortsätter arbetet fram till slutet av det här året.

Avokadon trivs bra i det lite varmare klimatet i de nedre delarna av Castilla Media. 

Hur ska avokadoträden planteras? Hur ofta ska de gödslas? Vad ska de gödslas med? Och varför ska de gödslas? De var några av frågorna som Julio besvarade under föreläsningarna som hölls i två av Castilla Medias byar. Han visade filmer och bilder på hur en bra avokadoodling ska se ut och deltagarna hade både frågor och förslag.

Under en av avokadoföreläsningarna kom en kvinna fram till mig och sa att hon tycker att de borde lära ut mer om avokadoodling i skolan eftersom det är det som de boende jobbar med. Hon menade att det skulle ge ungdomarna kunskap i arbetet som finns där och att det då skulle göra att färre ungdomar flyttar från Castilla Media för att söka jobb på andra platser.
– Om alla ungdomar fick plantera ett avokadoträd var skulle de också se vad som krävs och lära sig uppskatta yrket, viskade hon till mig medan Julio pratade om olika verktyg som kan användas på odlingarna.

Avokadoexperten Julio visade för avokadoodlarna hur de kan förbättra sina odlingar.

Själva avokadoodlingarna fick vi också möjlighet att besöka tillsammans med Julio. Efter en lång promenad upp för kullar och berg nådde vi de lummiga odlingarna. En del hade flera jättestora träd medan andra hade några få, lite mindre avokadoträd. Julio visade för avokadoodlarna hur en del blad på träden hade fått svamp och hur de kunde göra för att bli av med den. Han visade också hur en avokadofrukt ser ut när den är redo att plockas för att sedan skickas vidare för försäljning.
Efter att vi gått hade varje odlare vi besökt en lång lista med saker de skulle tänka på eller göra för att deras odlingar ska bli så bra som möjligt. Och vi praktikanter från Svalorna gick därifrån med ryggsäckarna fulla av gröna avokadofrukter.


 Avokadoodlarna hade många frågor till Julio om hur de ska ta hand om sin avokado.

På samma sätt som marsvinsuppfödningen är avokadoodlingen ett sätt för kvinnorna och ungdomarna i Castilla Media att öka sina inkomster i ett land där fattigdomen är stor, och som störst på landsbygden. Med den ökade inkomsten ökar både livskvaliteten och tron på vad de själva kan åstadkomma. Dessutom får de del av Svalornas tredje delmål, social och politisk utveckling, möjlighet att utvecklas inom ledarskap och demokrati, och att organisera produktionen tillsammans.

Mathilda Bäcklin, informationspraktikant i Peru

Inga kommentarer: