Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

17 april 2015

En biodlarförening under utveckling

De tar vant på sig de vita tyghjälmarna med nät för ansiktet, vita overaller som täcker dem från topp till tå och de tjocka handskarna som når upp till armbågarna. När de är färdigklädda går de lugnt ut till svärmen av surrande insekter. I Paracolca, Castilla Media, gör vi hembesök hos kvinnorna som jobbar med biodling.

– Ja, jag är lite rädd ibland. De har stuckit mig flera gånger, säger en av biodlarna obesvärat innan hon går bort till bikuporna som står vid sidan av huset.
Biodlarna berättar att de har blivit stuckna både runt ögonen, i benen och i händerna under tiden de arbetat med de aggressiva små djuren, men lika modigt går de ändå fram till bikuporna och plockar i de olika delarna som är täckta av bin.

Föreningen för biodlare som vi besöker har funnits i två år och de jobbar även med många andra jordbruksområden, därför kallar de sig för Asociación Productores Agropecuario Tipan Paracolca (Föreningen för jordbruksproducenter Tipan Paracolca). I början bestod biodlardelen av fyra medlemmar och fyra bikupor, idag är de elva medlemmar och tillsammans äger de sex bikupor.
– Vi har lärt oss jättemycket av att arbeta med bina. Till exempel har vi lärt oss mer om tålamod. Att se stora bisamhällen arbeta så lugn och organiserat får en verkligen att tänka efter, säger ordförande Erica Soto Silvano.


Svalornas samarbetsorganisation CEDER och biodlarna kollar hur bina har det i sina bikupor.

Idag har Svalornas samarbetsorganisation CEDER hjälpt biodlarna att kolla så att bina inte har några sjukdomar som skulle kunna äventyra hela bisamhället. De har lyft varje liten del av bikupan för att inspektera bina, larverna och honungen. På grund av regnet har bina inte kunnat producera så mycket honung den senaste tiden, men när 80 procent av plattorna i bikupan är fyllda med honung är det dags att ta fram en maskin för att få ut honungen. Sedan säljs den.

Att arbeta med biodling tar inte så mycket tid men det är ändå lättare att arbeta i en förening än att göra det ensam. Som förening är det bland annat lättare att samarbeta med restauranger och affärer som ber dem om fakturor. Det är också lättare när arbetet ska startas upp då det behövs pengar för att köpa all utrustning. Om de då är flera som jobbar tillsammans behöver inte varje person betala lika mycket som om de skulle köpa allting var och en för sig. Föreningen med biodlare och jordbrukare kan dessutom samarbeta med Svalornas samarbetsorganisationer för att få utbildning och assistans som underlättar utvecklingen av deras arbete.


På väggen hos Asociación Productores Agropecuario Tipan Paracolca hänger arbetsplanen för året.

I slutet av maj har biodlarna och Svalornas samarbetsorganisationer planerat in ett studiebesök där föreningens medlemmar ska få besöka en annan förening som kommit längre i arbetet med både biodling och jordbruk. Där ska Asociación Productores Agropecuario Tipan Paracolca få lära sig av den andra föreningen hur de kan utvecklas i framtiden.
– Vi vill lära oss mer om hur vi kan arbeta med bin och lantbruk och fortsätta utveckla vår förening, säger Erica Soto Silvano.

Mathilda Bäcklin, informationspraktikant i Peru


Inga kommentarer: