Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

10 april 2015

Teater mot våld

Häromveckan var Svalorna Latinamerika inbjudna till ett event som svenska ambassaden här i Bolivia höll i. Ett antal organisationer som alla hade anknytning till kvinnofrågor och jämställdhet deltog, och dessa gavs möjligheten att nätverka och presentera sina respektiva arbeten för varandra.

Svalornas samarbetspartner Albor var också på plats. I ett avslutande nummer efter en dag fullspäckad med teoretisk information och föredrag, höll scenkonst-organisationen en show för att höja medvetandet kring temat LGBTI (HBTI*). Den handlade om en ung killes kamp med att vara öppen om att han attraheras av killar.


Foto: Denise Berg

Det är den unge killens älskare som sviker honom. Vid något tillfälle i deras relation flippar älskaren ut av rädsla för vad samhället ska säga om deras relation. Efter en extra kärleksfull stund med huvudpersonen i showen, sliter älskaren sig ur den varma omfamningen och skriker i panik att han inte är gay.

Kort därefter ansluter sig älskaren till en grupp killar med typiskt makt-törstande beteenden. Hos dem sällar han sig till kören om att allt utanför machonormen är abnormalt och skamfyllt. Homosexualitet finns inte. Det råkar också vara samma gäng som slutligen misshandlar den unge killen, hans före detta kärlek, så grovt att han aldrig vaknar upp igen.


Foto: Denise Berg

I efterföljande scener får publiken se människor ur samhället som ser den döda kroppen, men som låtsas som att mordet aldrig hänt. Som att inget hatbrott har begåtts. Som att ingen diskriminering har skett. Vi får se representanter från kyrkan som, mord eller inte, helt enkelt anser sig stå utanför hela gay-communityn. Vi får också se dem som hyllar att ännu en bög är död.

Vidare visar sig de som hyllar och ärar den unge killen. De som står ödmjuka inför hans öde och de som beundrar honom. De som dedikerar sin tid, sin energi , sina pengar och sina liv för att ingen person någonsin ska behöva bli utsatt för den obeskrivligt brutala och grova kränkningen av rättigheten att få älska vem som helst.

De täcker honom med rosenblad och tänder ljus. De försöker inte dölja vem han var. Dom placerar prideflaggorna intill hans kropp. Dom sörjer. Och slutligen för dom hans kamp vidare.

Albor har funnits i 17 år och jobbar i El Alto. Maria Elena Cárdenas jobbar som koordinator i organisationen och har varit med sen Albor grundades, då som tio-åring. Några vänner och hon  började reflektera över deras kulturella och urfolkliga identitet, som de upplevde hade hamnat i skuggan av andra samhällsgrupper i Bolivia. I kampen för att bevara sitt ursprung, bestämde de sig för att börja uppträda med social, historisk och upprorisk, men framför allt egenskriven poesi. Varierade former av konstnärliga uttryck växte så småningom fram, såväl som mer nyanserade teman; bristen på demokrati och olika former av diskriminering och våld. Idag har Albor ca. 100 ungdomar som deltar i deras aktiviteter. Aktiviterna är gratis och fokus ligger på lärande och medvetandegörande, både för de som deltar i projekten och de som kommer och ser showerna.

Sara Byrskog, infopraktikant, Bolivia

Inga kommentarer: