Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

29 april 2015

Att organisera sig på Perus landsbygd

Samtidigt som Svalorna LA och dess samarbetsorganisationer genom landsbygdsutvecklingsprogrammet PDR (Programa de Desarollo Rural) hjälper de boende i Castilla Media att utveckla avokadoodlingar och masvinuppfödningar, stöttar de även de boende när det kommer till att organisera sig. Inom delmål tre, som handlar om politisk och social utveckling, stöttar Svalorna LA de boende i Castilla Media att samarbeta inom och mellan distrikten.

Liliana, som precis valts till kommunalråd i distriktet Machahuay, sa under ett möte med Svalorna LA:s samarbetsorganisationer att ”Vi är så vana vid att få, men inte vid att ge”. Och hennes kommentar speglar tydligt behovet av organisering. En viktig del med att de boende i Castilla Media organiserar sig är just att de ska känna och förstå att det är upp till dem själva att utveckla samhället de bor i.

Ett av Svalorna LA:s mål är att lokala kvinnliga ledare och företrädare för samhällsorganisationer utvecklar samordnade initiativ i Castilla Media. Det är ett mål som sedan 2012 har uppnåtts med 72 procent. För att fortsätta arbeta mot målet och förbättra organiseringen har Svalornas samarbetsorganisationer möten med de som är intresserade av att organisera sig i föreningar och arbeta för utvecklingen av sitt samhälle. Tillsammans lägger de upp en arbetsplan med mål och en vision för vad det är som de faktiskt vill uppnå.

Ett planeringsmöte med fruktodlarna i Huami och PDR.

Fruktodlarna i annexet Huami har precis haft ett planeringsmöte med Svalorna LA:s samarbetsorganisationer. De bestämde sig för att bilda en formell grupp, en förening, som de kallar för Asociación de Fruticultores Ecologicos Viraco (Ekologiska fruktodlarföreningen Viraco), för att tillsammans kunna arbeta för bättre fruktproduktion i Huami. De valde också ut ordförande, kassör och sekreterare som under en högtidlig ceremoni och applåder svors in i föreningens ledning.

Mötet med fruktodlarna och Svalorna LA:s samarbetsorganisationer ledde också till att de började planera vad för typ av aktiviteter, som till exempel utbildningar, de ska hålla i föreningen. Men en av de viktigaste sakerna medlemmarna bestämde sig för var föreningens vision; att fruktodlarna i Huami ska bli ledande inom ekologisk avokadoproduktion. På så sätt kan de slå sig fram på fruktmarknaden, vilket förbättrar ekonomin och gör det lättare att utveckla området de odlar och lever i.

Under tiden PDR verkar i Castilla Media kommer nu fruktodlarna i Huami få stöd av Svalorna LA och samarbetsorganisationerna som via PDR bland annat utbildar dem inom grunderna för organisering. På så sätt får fruktodlarna verktyg för att i framtiden fortsätta utvecklingen av Castilla Media.

Mathilda Bäcklin, informationspraktikant i Peru


Inga kommentarer: