Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

7 april 2015

Röd tråd?

Den här veckan och förra veckan har jag varit ute och besökt gymnasieklasser för att prata om Svalorna Latinamerika. Om arbetet i Latinamerika och lite om biståndsarbete, och särskilt om kvinnors situation i Latinamerika. Det har varit svårare än vad jag trott.

Svårigheterna ligger dels i att skapa en snygg presentation och att hålla en röd tråd och jämn nivå samt flyt. Men också innehållet har varit knepigt. Dels finns det så mycket att berätta om. Men jag tycker också att det är svårt att generalisera. För oavsett vad jag säger om Latinamerika så känns det som att jag också kan hitta raka motsatsen. Säger jag att Latinamerika är fattigt så motsägs det av de enorma rikedomar några få personer sitter på. Säger jag att kvinnor inte har politisk makt så kontras det med att Latinamerika har flest kvinnliga ledare i världen. Machokulturen är påtaglig och dominerande, samtidigt finns starka feministiska rörelser som vinner politik mark och öppnar diskussioner som förändrar samhällets värderingar. Traditionella och konservativa värderingar på landsbyggden ställs mot mer öppenhet i städerna - samtidigt som extremt konservativa krafter såklart också finns i städer och kan jämföras med rörelser på landsbyggden som arbetar för inkludering och mot machismen.

Utbildning är extremt dyrt i Chile, det är gratis i Argentina. Abort är totalförbjudet i Nicaragua men tillåtet i Uruguay. I Brasilien finns särskilda tunnelbanevagnar för kvinnor för att de ska slippa obehagliga män och trakasserier under rusningstid – i Bolivia tas knappt femicidios (mord på kvinnor) på allvar. I Peru saknar kvinnor rätt att själva besluta över sin kropp vid en graviditet - men för knappt 20 år sedan tvångssteriliserades tusentals kvinnor, främst fattiga på landsbygden och fick då aldrig besluta om de VILLE ha möjligheten att bli gravida. De här kontrasterna gör det svårt att säga något generaliserande om Latinamerika. Men är Latinamerika mer komplex än någon annan kontinent? Självklart inte. Precis sådana motsättningar går att finna överallt i världen.

Men precis som i resten av världen är det faktiskt möjligt att generalisera på åtminstone en punkt. Det är män som främst har tillgång till politisk och ekonomisk makt. Männen har mer makt i samhället, i sociala situationer och i hemmet. I Latinamerika kallas det machismo. Kvinnors situation i Latinamerika går inte att generalisera kring utan att också klasstillhörighet och möjligheter som följer därmed diskuteras. Kvinnors situation går inte att generalisera kring utan att ta upp diskriminering och rasism på grund av utseende och etnicitet. Men i varje social grupp är kvinnor mer utsatta och har färre tillgångar än män. Så kanske på just den punkten är det faktiskt möjligt att generalisera.

… och så att alla i Latinamerika gillar fotboll (som en av studenterna gav som svar på frågan om vad han visste om Latinamerika).

Caroline Ullman, organisationspraktikant, Stockholm

Inga kommentarer: