Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

29 maj 2015

Kvinnan som kämpar för andra kvinnor

– Jag måste tänka på mitt samhälle. Jag vill göra något för alla, inte bara för mig själv.
Victoria Nicolasa Diaz Coricaza är 60 år och bor i Tipan i Castilla Media. Hon äger en av kioskerna på den lilla huvudgatan i byn och på lunchen går hon hem för att ta hand om hönsen. Men när hon inte jobbar i kiosken eller sköter om djuren arbetar hon för kvinnorna i Tipan. Hon är sedan två år tillbaka ordförande för Tipans Club de Madres (klubb för mammor).

Som ung hade Victoria dåliga betyg i skolan och redan som 14-åring var hon tvungen att börja arbeta. Hon berättar att hon hade det jobbigt och för att ta sig någonstans i livet ville hon arbeta med försäljning. Därför flyttade hon till staden Arequipa. I Arequipa lärde hon sig väva mattor och väggbonader och för att kunna uppfylla drömmen om att bli försäljare började hon köpa grönsaker som hon sedan sålde vidare. När hon blev äldre flyttade hon tillbaka till Castilla Media där hon nu bor med sin man.


Victoria Nicolasa Diaz Coricaza i kiosken hon nu äger i Tipan.
Foto: Mathilda Bäcklin.

En av sakerna Victoria oroar sig mest för är de unga mammorna i byn Tipan. Eftersom hon själv haft en svår ungdom vet hon hur jobbigt livet kan vara och önskar att ingen annan ska behöva kämpa lika mycket som hon gjort.
 – Jag lider med de unga mammorna och vill ge dem möjligheten att lära sig ett yrke. Det finns mycket machismo här. De kvinnor som blir med barn stannar i Castilla Media och får ingen vidareutbildning och har därför inte samma arbetsmöjligheter. Machismon får makt över dem, berättar Victoria.

För att arbeta mot machismon och för att hjälpa kvinnorna i byn vill Victoria ge dem möjligheten att lära sig ett handarbete som vävnad. Nu har de tre mammor i Club de Madres som har lärt sig vävnad i samarbete med Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram PDR. Men hon vill att alla mammor ska komma på deras utbildningar, samtidigt som hon förstår att det är svårt för dem när de också ska ta hand om barnen. Hennes egna barn är nu vuxna och det gör henne lugn. Därför har hon tid att göra något för byn hon bor i.

När hon började som ordförande för Club de Madres var det en oorganiserad förening. Men Victoria berättar att när hon har tagit på sig något gör hon det ordentligt, annars kan hon lika gärna strunta i att ta på sig ansvar. Idag är föreningen registrerad i de offentliga registren och alla papper är i ordning. De senaste två åren har hon arbetat hårt för att lyfta föreningen som hjälper kvinnorna i byn.

Victoria vill att alla ska få hjälp, både unga och äldre. De äldre gillar att åka till fältet och de använder sig av tekniken som PDR har hjälpt dem med, berättar hon. Hon säger att PDR hjälper dem att förstå, de har fått nya perspektiv och idéer som de inte hade innan.
– Ungdomar och kvinnor här behöver PDR. Men jag vill att PDR ska nå längre ut i annexen för där behövs de ännu mer. Dit ut når inte annan hjälp och det finns människor där som behöver hjälpen mer.


Victoria hoppas att Castilla Media kommer bli en lugnare plats i framtiden.
Foto: Mathilda Bäcklin.

I juni slutar hon som ordförande i Club de Madres. Hon vill lämna en öppen väg för nästa ordförande så att föreningen kan fortsätta arbeta framåt. Det är hennes mål. Så att de unga mammorna kan fortsätta med sin kamp.


Mathilda Bäcklin, informationspraktikant i Peru

Inga kommentarer: