Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

6 oktober 2015

Konsttävling för HBT-rättigheter

Bidrag från konsttävlingen. Foto: Carolina Pettersson

Ovanför La Paz och El Altos moderna kollektivtrafik-linbana, Telefericon, finns en samlingssal med fantastisk utsikt över La Paz. Just idag har Telefericon lånat ut den samlingssalen till en av Svalorna LA:s sammarbetsorganisationer, CDC, som jobbar med rättsfrågor för HBT-personer och med att ta fram lagförslag inom HBT-rättigheter av olika slag. Idag är dock lokalen ovanför Telfericons röda lije utlånad för att CDC har annordnat en tävling med ett antal skolor och deras elever som deltagare, något som CDC normalt inte jobbar med men som man genom programmet Suma Thakhi II har genomfört för att komma ut med frågorna till en större allmänhet. Tävlingen går ut på att eleverna ska göra någon form av konstverk med temat HBT-rättigheter. I salen finns närmare 130 bidrag, och alla uttrycker på ett eller annat sätt elevernas åsikter och tankar om rätten till sin egen sexuella läggning. Tavlorna visar på allt från transsexualitet, mot våld baserat på sexuell läggning, att all kärlek är kärlek och lika mycket värd och att homosexualitet inte är en sjukdom men att homofobi är. Arrangemanget är påkostat, priserna är väldigt fina och alltifrån högtalarsystem till surfplattor har nog lockat många som annars kanske varesig hade velat måla eller tänka på sexuella rättigheter till att delta i tävlingen. Och även om det kanske till en början hade handlat om att de ville vara med och tävla kan man se på bidragen att de är gjorda helhjärtat och med mycket tanke. Engagemanget är också stort från besökarna på plats, många ungdomar visar med stolthet för sina kamrater vilken tavla som är deras och det fotas flitigt.

Gioconda Guttierez bedömer konstverken. Foto: Carolina Pettersson

I salen finns också 5 domare som är de som ska bedömma vilka konstnärer som ska belönas med de fina priserna. 15 tavlor ska utses utifrån olika parametrar som exempelvis konstnärligt utförande och budskap. Domarna kommer alla från olika organisationer som har haft med utställningen att göra på något sätt, bland annat en representant från Teleferico, en representant från HBTQ-rörelsen i El Alto och Svalorna LA:s ekonomiansvarige Gioconda Guttierez.

Martin Vidaurre Vaca från CDC håller tal om utställningen. 
Foto: Carolina Pettersson

Efter att vi har varit på plats i någon timma och nogrannt inspekterat konstverken tillsammans med de cirka 150 andra personerna i salen får DJ-arna i hörnet av lokalen sänka sin musik för att släppa fram Martin Vidaurre Vaca från CDC. I sitt tal tackar han alla som har varit med och gjort konstutställningen möjlig, Svalorna Latinamerika, Suma Thakhi II men inte minst konstnärerna själva. Också en representant för Telefericon får hålla ett tal.

- För oss är det väldigt viktigt med en stad där alla olikheter bejakas och där alla känner sig välkomna, säger han.

Efter alla tal har hållts räknas poängerna ihop, och de 15 vinnarna presenteras. Även om det var väldigt många som inte fick något pris känner sig nog alla väldigt nöjda över att ha varit med och bidragit till en öppnare syn på HBT-frågan.


Carolina Pettersson, program/infopraktikant, Bolivia

Inga kommentarer: