Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

30 oktober 2015

En hel del spännande saker på gång planeras på kansliet i Stockholm!

Planeringen för höstens aktiviteter och event är i full gång här på kansliet i Stockholm och jag som organisationspraktikant har flera saker på mitt bord inför kommande event!

Den 4 november på Filmhuset i Stockholm ska Maria Aviles, vikarierande föreningssamordnare hos Svalorna Latinamerika (LA), delta i filmvisning och efterföljande panelsamtal om hur man kan arbeta kring maskulinitetsfrågor tillsammans. Kvällen arrangeras av RFSU Stockholm i samarbete med Unizon, MUCF, Män för Jämställdhet och Svalorna LA. Maria berättar att hon tänker sig att hon riktar sitt fokus under samtalet på Svalorna LA:s arbete i Bolivia och Nicaragua och inväntar nu eventuella reflektioner från de nuvarande utlandspraktikanterna att kunna dela med sig av. Jag som kanslipraktikant planerar att vara på plats för att fota och uppdatera!

Filmen som ska visas heter "Tough Guise 2" av Jackson Katz. 
Foto: RFSU

Här på kansliet är det i full gång med organisering och samordning inför vårt deltagande på Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna) i Göteborg. Montern är beställd och vi har engagerade lokalgruppsmedlemmar i Göteborg som vill ställa upp som värdar för vår monter! Jag kommer att åka ner från Stockholm och har i uppgift till dess att lägga upp ett schema och samordna vissa saker inför dessa dagar med hjälp av resten av personalen. Nästa vecka ska det planeras hur vi ska bygga upp montern, vad vi vill ha med och hur vi ska sätta upp den.

Arbetet inför ”Stockholms viktigaste adventsfest!” söndagen den 29 november är också igång och jag har deltagit i möte med lokalgruppen i Stockholm för att ta del av den omfattande planeringen av detta event vi väldigt mycket ser fram emot. De fina lokalerna står redo på Drottninggatan 81 i Stockholm som Elin Jakobsen Rydstedt, vår tidigare programpraktikant i Nicaragua, har ordnat. Kvällens panelsamtal om arbetet mot våld mot kvinnor kommer att modereras av Magda Brättemark från Forum Syd och deltagare blir bl.a. Maj-Britt Theorin från UN Women och vi är i processen att lägga till fler intressanta namn till detta inslag! I övrigt håller lokalgruppen på med planering kring försäljning av mat och fika samt de föreläsningar som Svalorna LA:s tidigare utlandspraktikanter ska stå för.

På internationella dagen mot våld mot kvinnor året 2011 arrangerade Svalorna LA tillsammans med UN Women och Anna Lindhs Minnesfond ett välbesökt seminarium med bland annat paneldebatt med bland andra riksdagspolitikerna Ulrika Karlsson (M) och Hans Linde (V). Bild från Svalorna LA:s arkiv.

Vi på kansliet ser även fram emot SCHYSST JUL som kommer att äga rum helgen den 5-6 december i ABF-huset i Stockholm. Svalorna LA står för arrangemanget och jag följde med för att besöka lokalerna på Sveavägen 41 för att mäta utrymmena och planera för försäljningsbord, fikaförsäljning och föreläsningstillfällen. Jag och Maria hade möte med personal på ABF i Stockholm som meddelade att de är villiga att hjälpa till med utskrift av affischer inför julmarknaden! Affischeringen är planerad till början av november.

I dagsläget har hela 32 organisationer och företag anmält sig för försäljning av schyssta produkter vilket vi tycker är jätteroligt! Det blir en spännande blandning av barnprodukter, böcker, textiler, te, kaffe och olika typer av matvaror. Vi har även en del intressanta föreläsningar på gång gällande mänskliga rättigheter och utveckling.

Förra veckan deltog jag på ett seminarium, arrangerat av Forum Syd och Latinamerikagrupperna, om gruvdriften i Colombia och Peru vilken de svenska AP-fonderna har stora investeringar i. På plats fanns bl.a. Nélida Ayay Chilon, aktivist från Peru, samt Danilo Urrea, ansvarig för frågor kring gruvnäring på organisationen CENSAT, Jordens Vänner i Colombia. Gästerna är på turné i Sverige för att berätta om sina erfarenheter av gruvdriften som orsakat mycket lidande för lokalbefolkning och miljö. Trailen till filmen ”Hija de la Laguna” där Nélida är huvudrollsinnehavare fick vi också se. Trailen finns tillgänglig här. Vill ni veta mer om Latinamerikagruppernas kampanj mot den svenska gruvinvesteringen, gå in på www.schysstapensioner.nu.


Victoria Christensson, kanslipraktikant, Sverige

Inga kommentarer: