Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

29 oktober 2015

“La Propuesta” - Förslaget

La Propuesta. Foto: Wendy Reyes

Ungdomarna i RED ADA har sedan 2014 arbetat med ett förslag gällande Sexuella Rättigheter som ska gynna dagens ungdomar.

-Det här förslaget är för att informera, förebygga och skydda dagens ungdomar. För mig är det viktigt att alla bör veta sina rättigheter. Temat Sexuella Rättigheter är fortfarande dolt och samhället saknar kunskap på ett så brett tema, säger Israel Alberto Mayta från organisationen Punto 0, en ungdomsgrupp som är del av RED ADA.

Från vänster: Israel Alberto Mayta, Adriana Mendoza, Claudia Fernandez, Aracelly Arando, Cristobal Fuentes, alla från olika ungdomsgrupper, presenterar förslaget i talk showen ‘Mujeres en lo Alto’. Foto: RED ADA

Förslaget, som ungdomarna från organisationen RED ADA har format, är uppbyggd av problem och lösningar angående temat sexuella rättigheter. Förslaget har bland annat med att 1 av 3 är ungdomar i La Paz.

Så hur är det att vara ung i La Paz?

-Det är svårt att säga eftersom det finns olika typer av ungdomar i La Paz men personligen tycker jag det är svårt. Det finns stereotyper som fortfarande dömer och det är svårt när du vill forma din personlighet. Om du nu väljer att sticka ut så blir du alltid utfryst ur samhället, säger Israel Alberto Mayta.

Förslaget har punkter som att: Få tillgång till information som är sann, korrekt och fri från fördomar när man pratar om sexuella rättigheter, stärka ungdomsorganisationerna som finns och låta dem få ta del av den politiska ytan samt att skapa hälso-center som har sexuell hälsa och rättigheter som specialitet, vilket saknas idag.

Detta förslag ska användas som ett konkret underlag för ungdomarna där de ska kunna vinna stöd från auktoriteter vilket är ett av årets mål i programmet Suma Thakhi II, att få stöd från 45 auktoriteter för arbetet de jobbar med.

Denna vecka har de bjudit in flera auktoriteter de jobbat med under året till ett Forum den 30 oktober, på Hotellet Torino i La Paz, där de ska presenterar sitt förslag del för del till sina inbjudna.

- Det är ni ungdomar som måste hålla detta evenemang eftersom det är ni som format detta förslag utefter era erfarenheter. Vi skapar gärna utrymmen som dessa konferenser men det är ni som måste lära er hålla i dessa event. Sa Aracelly Arando kommunikatör och ansvarig för ungdomsgrupperna på RED ADA på veckomötet i fredags med ungdomarna.

Aracelly Arando backstage på tv kanalen Fides Tv. Foto: Wendy Reyes

RED ADA har med hjälp av sina och ungdomarnas kontakter skapat utrymmen så att ungdomarna ska synas och höras. Nu senast har de skapat utrymmen på olika mediekanaler där ungdomarna ska presentera förslaget.

Exempelvis har några redan fått chansen att medverka på olika Tv-program veckorna som passerat. Först ut var talk showen ‘Hablando en Serio’ sedan var det dags för ‘Mujeres en lo Alto’ och nu på onsdagmorgonen den 28 oktober kommer det hållas en presskonferens där de pratar mer om förslaget och även ge en inbjudan till forumet den 30 oktober som heter ’En Pies por los Derechos Sexuales’. De planerar även in ett besök på ett radioprogram i Radio Fides, som når flera lyssnare. 

Från vänster: Carmen Sea och Cristobal Fuentes från ungdomsgrupperna Femenismo Activo Juvenil och CEJUPA presenterar förslaget på ‘Hablando en Serio’ Foto: Wendy Reyes

Wendy Reyes backstage på talk showen ‘Hablando en Serio’.
Foto: Aracelly Arando


Wendy Reyes, programpraktikant, Bolivia

Inga kommentarer: