Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

14 oktober 2015

Finbesök från Peru!

Programmet i Bolivia, Suma Thakhi II,  hade besök från Peru under förra veckan. Besöket var Alexandra Garcia, Svalorna Latinamerikas programpraktikant, som är stationerad i Arequipa, Peru.

Alexandra anlände under onsdagskvällen för att sedan kasta sig in i ett fullspäckat schema under torsdagen och fredagen.

Under torsdagsförmiddagen så hade vi på kontoret förberett lite fika och två presentationer för Alexandra. Gerardo Luna som är programkoordinator i La Paz berättade om programmet Suma Thakhi II. Till exempel vilka organisationer som är med; RED ADA, ALBOR, CDC och CISTAC. Vilka teman programmet arbetar med; sexuella rättigheter, könsrelaterat våld, HBTQ-frågor och maskulinitetsfrågor. Hur programmet är uppdelad i olika mål; stärka målgruppen med kunskap, aktivera och utveckla målgruppen, att målgruppen delar med sig av kunskaper till den bolivianska befolkningen och utveckla samt stadga lagar. Sedan fick jag och Carolina Pettersson, som även är programpraktikant här i La Paz, berätta om våra intryck från tiden vi varit här och hur vi uppfattar programmet.

Gioconda Gutierrez, vår administratör, hade en föreläsning om Bolivia och förklarade hur landet är uppdelad i olika regioner och att landet hade tre olika klimat: dalklimatet, bergsklimatet och tropikerna. Gioconda informerade även över regeringen i Bolivia och att presidenten Evo Morales har suttit i makten sedan 2006 och har gett ett förslag som skulle innebära att han får sitta kvar vid makten till 2020.

Senare under eftermiddagen fick Alexandra se på en inspelning av teaterföreställningen “No te duermas con cuentos de hadas” som du kan läsa mer om på Carolina Petterssons blogginlägg från den 8:e september ‘Albors grupp Yatiri sprider budskap genom teatern’.

Alexandras reaktion till teaterföreställningen var att den gav ett starkt intryck samt att ungdomarna från teatergruppen Albor var bra skådespelare. Teaterpjäsen är en pjäs som visar på det könsrelaterade våldet som finns i Bolivia. Efter att ha sett detta var vi redo att åka upp för linbanan till organisationen Albor för att få vara med i en av deras studiecirklar som gruppen Kurmy höll.

Linbana GUL på väg upp till El Alto. Foto: Wendy Reyes 

Kurmy är en av ungdomsgrupperna som startades i år av Albor och när vi kom skulle de börja att repetera deras teaterföreställning som handlade om trafficking, vilket är ett stort problem i Bolivia. Vi fick se starka scener och ungdomarna informerade oss om situationen i La Paz med en liten diskussion efter repetitionen.

Fredagen gick ut på att besöka organisationen RED ADA och vara med på deras fredagsmöte. Det var mycket planering denna fredag, så som att ungdomarna skulle börja filma kortfilmer i utbildningssyfte med teman inom programmet Suma Thakhi II och att det skulle hållas en marknad den 18:e oktober där de olika ungdomsgrupperna skulle vara med och presentera teman från programmet. Sist på agendan hade RED ADA planerat in en kortintervju med Alexandra på direktsänd radio. Där frågade de henne angående programmet i Peru och lite om målgruppen som är kvinnor och ungdomar. RED ADA-ungdomarna var väldigt glada att få träffa Alexandra och få ha henne med på radiosändningen.

Alexandra Garcia intervjuas på Radio Mar 101.3FM av ungdomsgruppen FAJ, Femenismo Activo Juvenil. Foto: Wendy Reyes


Wendy Reyes, programpraktikant, La Paz, Bolivia

Inga kommentarer: