Teamet har tagit på sig sina gula tröjor och förbereder dagens besök. Foto: Philip Krook
Jag, tillsammans med tre andra, besökte Jinotegas internetcaféer. Promenerandes runt i staden hade vi med oss några frågor att ställa, viss information att erbjuda och klistermärken och banners att dela ut. Bland de sjutton internetcaféer vi besökte fanns båda de som samarbetat med organisationen länge och nya caféer som ännu inte etablerat ett samarbete.
Man måste skära av problemet vid rötterna menade denna ägare.
Foto: Philip Krook
– Problemet här i Jinotega är att folk är väldigt konservativa, de tänker att man inte borde tala om ämnet. Det är likadant med ämnet sexualitet. Jag bodde i Managua under flera år och där finns en helt annan öppenhet och informationsspridning än här. Där är ungdomarna informerade, det är de inte här, menade ägaren till ett av de nya internetcaféerna och förstod vikten av att arbeta förebyggande mot barnsexhandel:
– Barnen behöver mer utbildning i ämnet från deras föräldrar, deras lärare och genom preventiva kampanjer såsom denna. Det är viktigt att skära av problemet vid rötterna så att det inte ska kunna växa, sade han innan han satte upp klistermärket han fått av oss på ytterdörren och ställde bannern på skrivaren.
”Barnsexhandel är ett brott som bestraffas med fängelse” står det på klistermärket han satte upp på ytterdörren. Foto: Philip Krook
En av frågorna vi ställde till ägarna var hur de som ägare till ett internetcafé skulle kunna arbeta mot barnsexhandel.
– Det som händer här är att barn och ungdomar ibland kan komma hit och titta på porr på datorerna. När vi inser det skickar vi ett meddelande till dem om att de ska stänga ner sidan, sedan blockerar vi den för framtida bruk, sade en av ägarna. En annan väljer att använda en mer aggressiv metod:
– Om jag får reda på att ungdomar eller par tittar på porr här avslutar jag deras session och skäller ut dem.
– Många internetcaféer har bås för större avskildhet men jag har valt att utforma mitt café med en öppen planlösning. Det gör det svårare för dem att titta på olämpliga saker i och med att det är blir så offentligt, sade ytterligare en av ägarna vi besökte under dagen.
Fátima Averruz varvar frågor med information under besöken hos internetcaféerna. Foto: Philip Krook
Fátima Averruz, psykolog på Club Infantil, var med och besökte internetcaféerna även förra året och menar att det är enklare i år.
– Öppenheten och viljan att ta emot oss och ta sig tid att informera sig om ämnet är mycket större i år. Förra året var det mycket svårare att få dem att ställa upp, säger hon.
Philip Krook, infopraktikant, Nicaragua
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar