Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

15 september 2015

Besök från Bolivia

Om du för att vara man behöver bete dig macho, då är du inte tillräckligt mycket man.
- Ur Solo para machos*

För en tid sedan skrev praktikantkollega Carolina Pettersson i Bolivia om hur en av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer i La Paz arbetar med maskulinitetsfrågor. CISTAC, som organisationen heter, arbetar med att medvetenhetsgöra män om deras priviligierade ställning jämfört med kvinnor i samhället. På samma sätt som Simone de Beauvoir skrev att en kvinna inte föds till kvinna utan lär sig att bli det, menar Jimmy Telleria från CISTAC att män inte föds som män utan lär sig att bli det genom att ständigt utrycka sin manlighet i relation till kvinnlighet. I detta motsatsförhållande ses allt det kvinnliga som utryck för svaghet och för mannen gäller det att ta så stort avstånd till det som möjlig för att inte verka svag i relationen till andra män.

"Var inte rädd för att vara antimachista". Foto: Samuel Hallin Veres

Under en heldag i början av september kom Jimmy till Arequipa för att hålla en workshop med alla som arbetar inom Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram PDR. Förutom det huvudsakliga målet med att förbättra levnadssituationen för kvinnor och ungdomar i Castilla Media, finns även målet att stärka kunskaperna kring genus hos de som arbetar inom programmet.

Workshopen var uppdelad i två delar. Den första handlade om CISTAC:s arbete med att ta fram TV-serien Solo para machos som nu visas för andra gången på nationell TV i Bolivia (läs mer om serien här och här). Eftersom tv-serier är populära i Latinamerika valde organisationen att följa dramaturgin från tv-serier, men istället för att reproducera de vanliga historierna så fylldes innehållet med olika teman relaterade till maskuliniteter och genusfrågor såsom exempelvis sexuella rättigheter, hiv och aids, våld inom familjer, homosexualitet och sexuellt utnyttjande. Utifrån serien har CISTAC sedan tagit fram utbildningsmaterial i frågorna och nu är tanken att sprida det så mycket som möjligt även utanför Bolivias gränser.

Den andra delen av workshopen var mer lik en traditionell föreläsning, men där framförallt männen inom PDR fick delta mer aktivt. Jimmy, som de senaste 20 åren har arbetat med maskulinitetsfrågor, menar att män har mycket att vinna på att ifrågasätta sin egen roll i reproduceringen av ojämlika strukturer mellan kvinnor och män.

- Jag var en gång högt uppe i Anderna och träffade en man kallade sig för Stora Tjuren. Varför har du detta smeknamn frågade jag och fick svaret att det var för att pungkulorna var så stora och därför extra manliga. En doktor som var med på samma resa kunde dock konstatera att mannen hade testikelcancer och bara hade ett halvår kvar att leva.

Föreläsaren för dagen, Jimmy Telleria, visar upp en banner med budskapet: Detta är en antimachistisk förening. Foto: Samuel Hallin Veres

Förutom att den rådande maskulinitetsnormen leder till våld mot kvinnor och generellt sett sämre social utveckling för alla så tar män också skada när de försöker leva upp till den roll som de från att vara små barn mer eller mindre tvingas in i, menar Jimmy.

- Istället för att prata om saker som gör en ledsen, tar mannen till alkoholen. Där kvinnor oftare har vänner som de delar med sig av erfarenheter, pratar mannen om ytligare saker med sina vänner. Det är problematiskt och leder till att män stänger inne sina känslor för att inte verka svag inför andra män. Konsekvensen blir ofta att mannen sedan tar ut sitt eget illamående på kvinnor och barn i sin närhet genom att bruka våld.

Mario del Carpio (t.h.) och Galo Reimer (t.v.) lyssnar på Jimmy Telleria. Foto: Samuel Hallin Veres

När workshopen närmar sig slutet har personalen inom PDR fått många nya tankar, både på ett personligt plan men också för programmet i stort. Eftersom den huvudsakliga målgruppen är kvinnor och ungdomar blir slutsatsen att det också är nödvändigt att arbeta mer med männen i Castilla Media för att verkligen lyckas med målet att förbättra levnadsvillkoren för regionens kvinnor och unga.


*ordet "macho" används i Latinamerika för att beskriva en man som lever upp till den traditionella mansrollen


Samuel Hallin Veres, programpraktikant, Peru

Inga kommentarer: