Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

30 september 2015

Red Ada har utvärderingsdag med ett 60-tals ungdomar i Achocalla, Bolivia

Två tredjedelar av året har passerat och i årsplanen har det planerats in en utvärdering hos organisationen Red Ada. På veckomötena där ungdomarna från Red Ada medverkar var det svårt att finna ett datum för denna utvärderingsdag men till slut bestämde organisationen sig för en heldag i slutet på september.

Kl 7 på morgonen åker bussarna från två olika stället till resorten Kory Tambo, står det i inbjudan till mötet som skall hållas den 27 september. De som blev inbjudna på den här utvärderingsdagen var alla ungdomsgrupperna som Red Ada arbetar med i år, vilket är 11 grupper och de har även bjudit in personalen från Svalorna Latinamerika som arbetar här i La Paz.

Ungdomar från tre olika ungdomsgrupper som umgicks innan alla bussarna hade kommit fram till Kory Tambo. Bild: Wendy Reyes. 

Dagen började med en registrering där ungdomarna fick dagsplaneringen och även en väst där programmets namn; Suma Thakhi II, står som logga. Ett sätt att identifiera sig när de är ute och gör presentationer.

Ungdomarna får gå förbi en registrering och får en väst från Red Ada personalen. Bild: Wendy Reyes.  

Sedan börjar nästa fas vilket är presentation av varje ungdomsorganisation. Ungdomarna berättar bl.a att det är grupper som arbetar med olika projekt vid sidan av Suma Thakhi II programmet; bland annat med den Amerikanska ambassaden och det är även en grupp som arbetar med teater med temat kvinnomord som är ett hett tema i Bolivia.

Red Ada personalen hade sammanfattat vad ungdomarna genomfört under året bl.a. hade presentationer på olika skolor nått ut till 2550 personer tack vare 9 ungdomsgrupper.

Powerpoint, 2550 personer hade fått information om olika teman inom Suma Thakhi II programmet. Bild: Wendy Reyes. 

Senare under dagen delades ungdomarna upp, en från varje ungdomsgrupp, i grupper där dem bl.a skulle utvärdera aktiviteterna de utfört tillsammans med Red Ada.

Gruppen som fick utvärdera pedagogiska videor som de använde i sina presentationer. Bild: Wendy Reyes. 

Aktiviteterna bestod av bl.a. radioprogrammen, att inte använda sexistiskt språk eller presentationerna i skolor om de olika teman i programmet Suma Thakhi II.  Det diskuterades positiva och negativa saker. De tog upp att de t.ex. hade stött på skolor som inte hade el och att de då inte kunde presentera sina filmer som var del av presentationen. De pratade även om att det i radioprogrammen var svårt att intervjua en person med auktoritet inom ett visst område på bara en timmes program.

Grupperna skriver ner sina utvärderingar. Bild: Wendy Reyes. 

Kvällen avslutades med en talagshow där varje grupp och personalen från Red Ada gjorde en uppvisning.

Wendy Reyes, programpraktikant, La Paz, Bolivia

Inga kommentarer: