Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

14 augusti 2014

Lekar vid Titicacasjön och full rulle i La Paz, Bolivia

Suma Thakhi II
Förra året avslutades programmet Suma Thakhi I här i Bolivia och i januari sparkades Suma Thakhi II igång. Suma Thakhi II:s fokusområde ligger på ungdomars sexuella och reproduktiva rättigheter och att arbeta mot könsrelaterat våld. I det fyraåriga programmet jobbar Svalorna Latinamerika med fyra lokala samarbetsorganisationer - Albor, CDC, CISTAC och Red ADA Bolivia. Svalorna Latinamerika stödjer främst organisationernas arbete med sina olika ungdomsgrupper som alla på olika sätt ska lära sig om och kunna vidareförmedla kunskaper om de olika teman som ingår i programmet. Tanken är att organisationerna förutom att jobba med Suma Thakhis mål och sina egna teman ska lära känna varandra och dela med sig av sina expertiskunskaper. Tillexempel så kan CISTAC, som främst sysslar med maskulinitetsbegreppet, föreläsa om det för de andras ungdomsgrupper och Red Ada som är experter på information, kommunikation och kvinnorätt kan hålla workshop om det för de övriga. Tanken är att programmet med de olika organisationerna och Svalornas kontor ska vara ett team som stödjer och hjälper varandra mot ett gemensamt mål.

För att bli ett team som känner och litar på varandra på riktigt så behövs det såklart teambuilding. I fredags var det exakt vad alla organisationer förutom CISTAC åkte iväg på. Klockan halv sju stod halva personalstyrkan och väntade huttrandes i morgonkylan på en försenad buss. Någon timme senare hämtade vi upp andra halvan som har bas i El Alto. Väl på hotellet vid Titicacasjön där dagens aktiviteter skulle hållas åt vi frukost, och sen började det roliga. Varje organisation fick en tid var då de fick hålla i aktiviteter som de planerat. Vi började med namnlekar som senare övergick till andra lekar; ballonglekar, björnlekar (tänk ”Under hökens alla vingar”) - lekar som påminner om de vi hemma i Sverige gör på skolgympan eller fritids. Här deltog alla med lika stort engagemang oavsett ålder, det var väldigt befriande att se advokaten som brukar gå i kostym ta varje lek på fullaste allvar och lika befriande att själv imitera en björn som kanske ska bli skjuten eller kanske äta upp den gamle mormodern (som i sin tur hade kraft att slå ut jägaren).


I veckan har vi haft fullt upp med privata och arbetsrelaterade aktviteter - La Paz kulturliv sover liksom aldrig. Igår hade jag heldag på RED ADA som jag ska jobba med ungefär två dagar i veckan framöver. De håller på med formandet av sin grupp med unga reportar och igår diskuterade de hur man kan använda sig av ett icke-sexistiskt spåkbruk, spanskan är nämligen väldigt genusbaserat och när man talar till en grupp exkluderar man lätt den kvinnliga delen genom att enbart använda den maskulina tilltalsformen. Gladys på RED ADA föreläste även om genus och hur kvinnliga/manliga roller förstärks i media, sånger och reklam. Jag höll i en termometerövning där ungdomarna fick ta ställning till frågor som ”Är Bolivia ett land med en utpräglad macho-kultur?” och ”Använder du ett sexistiskt språkbruk”? Ungdomarna verkade tycka att övningen var rolig, de var väldigt engagerade och jag blev glad över att höra deras åsikter i de olika frågorna. Bolivia må ha stiftat lag på att det måste finnas ett visst antal kvinnor i parlamentet men varje ungdom som går vidare i livet med kunskaper om genus och jämställdhet kommer att göra en stor skillnad i hur det bolivianska samhället och könsrollerna kommer att se ut i framtiden.

Denise Berg, Infopraktikant på Svalorna Latinamerika

Inga kommentarer: