Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

22 augusti 2014

Rättigheter för unga och gamla i La Paz, Bolivia

Idag är ungefär 11 procent av världens befolkning över 60 år. År 2050 beräknas siffran ha stigit till 22 procent. I Bolivia är den äldre generationen en utsatt samhällsgrupp, många lever i fattigdom och har inte tillgång till den vård de skulle behöva; enligt HelpAge finns det bara en handfull utbildade geriatriker i hela Bolivia. HelpAge är en organisation som agerar i 65 länder och jobbar för äldres rättigheter. Imorse bjöd de in till frukostseminarium med temat ”Hur vill du åldras?” så jag lämnade kontoret och tog på mig journalistrollen, som också ingår i mitt praktikuppdrag, för att diskutera hur man bygger ett samhälle där man kan åldras med värdighet.

Vi var ett gäng kvinnor (ja, bara kvinnor, slumpmässigt men kanske talande) i blandade åldrar från olika organisationer som pratade om generalisering och utbytte erfarenheter. Bland annat pratade vi om det dumma i att man bara för att man uppnått en viss ålder blir identifierad på ett annat sätt av omgivningen, graderad till att bara vara pensionär eller ”tercera edad” som man säger här i Latinamerika. Som en av deltagarna som precis fyllt 60 sa, så är hon ju samma person som för några år sedan och vill att omgivningen ser till hennes personlighet snarare än hennes ålder. I programmet Suma Thakhi II här på Svalorna Latinamerika är målgruppen inte den äldre generationen, utan den yngre. Men allt hänger ihop som en representant för Rädda Barnen sa när hon förklarade varför temat är viktig för dem. Äldres rättigheter är ju såklart inkluderade i Mänskliga Rättigheter (som vi ju jobbar med generellt) men är även på ett mer direkt plan betydande för barn och ungdomar, speciellt i länder där många inte har råd med förskola eller fritids. För vem tar hand om barnen när föräldrarna måste jobba och skolan är stängd? Jo, det är oftast en mor- eller farförälder.  Bolivia har till skillnad från många länder i regionen inrättat en rad lagar som värnar om äldres rättigheter. Mest betydande är kanske lag Nr. 369 (översatt ungefär: Den generella lagen för äldre människor) som stiftades i maj 2013.  Det är en viktig markör och ett steg framåt, men som så ofta när det handlar om rättigheter, tar det ju tid innan de implementeras ordentligt i ett samhälle.



För att beröra SUMA THAKHI II så träffade jag igår samma ungdomsgrupp på Red ADA som förra veckan. Igår hade de föreläsning  om journalistik med fokus på vad som skiljer kommersiell journalistik från vad vi kan kalla medborgarjournalistik, eller journalistik som inte har flest lösnummer som huvudmål. Ungdomarna fick motivera varför de vill bli medborgarjournalister och de flesta var överens om att de vill göra en skillnad eller belysa problem som finns i sitt närområde, skola eller liknande. De fick också rita en medborgarjournalist och skriva vilka egenskaper de tycker är viktiga för densamme. ”Social”, ”ansvarstagande”, ”ärlig”, ”ödmjuk” och ”nyfiken” var några av egenskaperna som de flesta av ungdomarna tycker att man ska ha för att vara en bra journalist. En röst som sällan kommer fram i de traditionella medierna här är just de äldres så kanske är de en av de grupper som får ett forum att uttrycka sig i när RED ADA:s ungdomsreportrar så småningom börjar skriva sina egna reportage.

Denise Berg, Infopraktikant Svalorna Latinamerika


Inga kommentarer: